"Jeg lukkede mig inde i en boble"

Aaron Johnson om hans rolle som John Lennon i 'Nowhere Boy'
Aaron Johnson spiller en ung John Lennon i 'Nowhere Boy'
(© Nordisk Film)

Aaron Johnson er blot 19-år gammel, men han har allerede skabt sig en filmkarriere med roller i superheltefilmen Kick-Ass og nu som selveste John Lennon i Nowhere Boy.

Vi mødte Johnson i London til en snak om at spille Beatles-legenden i filmen, der har premiere i morgen den 27. maj. Han var instruktøren Sam Taylor Woods førstevalg, men alligevel var det ikke let at træde ind i den britiske Lennons persona:

"Jeg var ved at filme en superheltefilm ('Kick-Ass', red.) på amerikansk, da jeg skulle til casting. Så jeg måtte sidde i pauserne mellem optagelserne og se diverse YouTube-klip med Lennon for at lære accenten. Det var for vildt, mine tanker var bare alle steder på én gang. Accenten var svær, men det er noget, jeg virkelig nyder. For mig er stemmen den første indgang til rollen."

Et er stemmen, hvad med musikken?
"Musik er ikke min styrke, men jeg ville føle mig sikker i min optræden, så jeg lærte at spille guitar, harmonika og klaver."

Hvordan transformerer man sig til en af popkulturhistoriens største helte?
"Jeg blev ikke overvældet af forventningerne. Jeg lukkede mig inde i en boble, så folk ikke kunne komme til at påvirke mig med deres meninger. Jeg valgte i bund og grund at give slip på alle kendsgerningerne og fokusere på fortællingen om rejsen fra ung dreng til ung mand."

Filmen foregår før dannelsen af The Beatles. Hvordan forholdte du dig til dette?
"Jeg prøvede derfra at glemme alt om The Beatles, og det udvendige som alle kunne se. I stedet kom min præstation til at handle om det indvendige, som ingen kendte, og om den ægte Lennon fra tiden før moderens død.

Han havde en kæmpe kærlighed til sin mor, og en enormt følsom side, der bare trængte til kærlighed. Det var tabet af sin mor, der fik ham til at bruge Rock’n’roll til at forklare alt omkrig ham - vreden, kompleksiteten, sex - musikken blev hans stemme."

I virkeligheden er Aaron Johnson er forlovet med den over 20 år ældre instruktør Sam Taylor Wood, som også er instruktør på 'Nowhere Boy'. Hun fortæller om sine tanker bag filmen:

"Måske var jeg naiv eller dum, men jeg indså faktisk ikke, hvor skræmmende en opgave, jeg havde påtaget mig, før jeg besøgte Liverpool. Pludseligt slog det mig: 'Okay, det her handler om John Lennon. Én som alle elsker. Jeg må bare ikke forkludre det her'."

Hvad synes du selv om The Beatles?
"Jeg har aldrig været en kæmpe fan af The Beatles, men jeg er da vokset op med dem. Jeg er britisk, og de er jo nærmest i vores blod, ligesom Kongehuset. Personligt er jeg mere til The Clash, men The Beatles er selvsagt blevet en kæmpe del af mit liv efter at have lavet denne film."

Hvad er essensen af 'Nowhere Boy'?
"Det er først og fremmest en følelsesmæssig historie om en ung mand, der vokser op i en spændende tid fuld af ny musik. Og så er det en mindre kendt del af myten, at Lennon faktisk havde en absurd barndom."