Sveriges George Clooney

Kino.dk har talt med Michael Nyqvist
Michael Nyqvist som Mikael Blomkvist
(© Ricky John Molloy)
48-årige Michael Nyqvist er aktuel i fortsættelsen til den svensk-danske thriller Mænd der hader kvinder. Han spiller igen journalisten Mikael Blomkvist, der denne gang bliver involveret i en sag om sexslaveri i Sverige. Kino.dk har talt med ham om Pigen der legede med ilden.

Michael Nyqvist sidder på en ø, hvor han holder sommerferie med familien. Den svenske skuespiller – der før Stieg Larsson-filmatiseringerne nok var mest kendt herhjemme for sin rolle i de seks politi-film i serien om Beck, der kørte over tv-skærmene for første gang i 1997 – har ligget vandret de seneste år. Han har haft teater- og filmroller i flæng, der kulminerede med Mænd der hader kvinder, som tog det skandinaviske biografpublikum med storm. En så travl herre har også brug for at slappe af, så det er med stor glæde, at kino.dk træffer ham på telefonen midt i hans ferie.

Hvad handler nummer to i Millennium-trilogien så om?

”Denne gang er det en lidt anden type historie i forhold til Mænd der hader kvinder, som er mysteriet om Harriet. Det er en konstant jagt efter Lisbeth, og man ved ikke, om hun er skyldig eller ikke skyldig. Der er mere med Millennium-arbejdet denne gang også for Mikael Blomkvist. Vi oplever ham agere meget mere i denne film og følger hans arbejde som journalist. I den første film ser man ikke hans arbejde som journalist, her er han mere som en detektiv.”

Træt af fordomme og løgne
Pigen der legede med ilden viderefører nogle af temaerne fra etteren om grov udnyttelse af kvinder, og denne gang tager historien fat på sexslaveri i Sverige. Det er et emne, der optager Michael Nyqvist på samme måde, som det optager Blomkvist i historien:

”Jeg deler hans (Mikael Blomkvist, red.) politiske indstilling. Jeg er selv træt af fordomme, og jeg gider ikke folk, der lyver én op i ansigtet. Og så det urimelige i samfundet. Det irriterer mig, ligesom det irriterer Mikael Blomkvist. Det værste er, når vi siger, at vi er så fandens dygtige, men man ved, at der findes mennesker i samfundet, der har det forfærdeligt.”

Mænd der hader kvinder blev en stor succes. Den midterste film i en trilogi kan være svær, fordi den netop hverken er begyndelsen eller afslutningen. Hvordan har du oplevet, at der er tale om en midterfilm?

”Historien er i en slags transit. Men jeg synes, at Stieg Larsson lykkes med, at man befinder sig i midten af hændelserne. Jeg håber da, at dem, der så den første film, også vil vide, hvad der sker i den anden og tredje film. Det er en helhed – det er sådan det er tænkt. Det, der er spændende i film nummer to, er, at vi ser meget mere til samfundskritikken.

Er ikke selv krimifan
Titlen Pigen der legede med ilden refererer til filmens anden hovedperson, Lisbeth Salander, der igen spilles af Noomi Rapace. Men Michael og Noomi har ikke mange scener sammen:

”Vi har et godt samarbejde i den første film. Men i film nummer to har vi kun én dag, hvor vi skulle spille sammen. Så normalt spurgte vi bare: ’Hvordan var din dag?’ ’Den var cool.’ Og i den dur. Der er næsten ingenting imellem dem i de sidste bøger før til sidst.”

Hvad var det, Stieg Larsson kunne med de tre bøger?

”Jeg synes, at han kan beskrive spændende karakterer. Men så har han nogle små ting om os svenskere, som vi ikke har set så meget før. Det, der skete i Sverige under Anden Verdenskrig, hvor vi havde nogle nazister, er interessant skildret i den første bog. Og så har han i anden bog det her om IB-affæren. Det er dette område, han befinder sig i.”

Er du selv fan af krimier?

Nej, egentlig ikke. Jeg bryder mig ikke om at læse det, men nogle gange kan jeg godt lide at se det på film. Men spændingen ligger i, at det skal beskrive samfundet på en måde. Det synes jeg, er cool.

Der er en del vold og action-scener i toeren. Har du nogen historier fra optagelserne?

”Vi var vældigt koncentrerede, for alt er lige vigtigt i filmen. Der var en scene, hvor vi skulle filme en ambulancehelikopter. Der var en masse statister, politibetjente og filmfolk, der alle var klar til at lave scenen med helikopteren. Vi fik at vide, at vi skulle være stille, så optagelserne kunne gå i gang. Men pludselig måtte helikopteren stige til vejrs, fordi den havde en rigtig udrykning. Der var alligevel rigtig god stemning på settet, for alle var rigtig søde at arbejde sammen med.”

Hvilken af de tre bøger er din personlige favorit?

Jeg er meget glad for mysteriet med Harriet. Den har noget poetisk over sig. Og så synes jeg om anarkismen, der er mere tydelig i toeren og treeren, og som kommer til udtryk gennem Mikael Blomkvist og hans arbejde som journalist.”

Sonja Richter den bedste i Skandinavien
Der er snak om en Hollywood genindspilning af Millennium-trilogien – hvem ville du ønske skulle spille Mikael Blomkvist?

”Jeg synes, at George Clooney skal spille rollen. Han har en fast, politisk ambition, og han ønsker at sætte fokus på nogle ting i samfundet.”

Og hvem ser du som Lisbeth Salander?

”Hende der spiller Lara Croft… Angelina Jolie. Men måske er hun blevet for gammel?”

Hvad laver du i din fritid?

”Når jeg ikke spiller skuespil, er jeg på en ø, hvor jeg kan slappe af og bade, slå græs, lave god mad og drikke øl. Og læse spændende bøger. Derudover træner jeg boksning, efter jeg lavede en svensk-fransk film om thaiboksning. Nu har jeg fået hængt en boksebold op, som jeg bruger meget.”

Hvad er du i gang med nu?

”Jeg har lige afsluttet en film med Per Fly i Danmark. Den hedder Udviklerne. En skuespiller, jeg virkelig beundrer, er Sonja Richter. Det var en fornøjelse at arbejde sammen med hende. Hun har et fantastisk nærværd og udstråling, og så er hun vældig intelligent. Hun er faktisk den bedste i Skandinavien.”

Er Per Flys film så den næste, vi ser til dig?

”Den eller Englevagt, der er en svensk-fransk film, som jeg bedst kan beskrive som en blanding af Woody Allen og Himlen over Berlin (tysk film af Wim Wenders fra 1987, red.). Det var fantastisk morsomt at lave. Her i september skal jeg starte på teateret igen. I samme måned udkommer min første bog om at komme fra et børnehjem. Den kommer til at hedde Når barnet har lagt sig. Jeg håber også, at I får den i Danmark. Jeg er vældig nervøs, for jeg har aldrig skrevet en bog før…

Hvor lang tid har du brugt på bogen? Og er den selvbiografisk?

Jeg har skrevet på den i fem-seks år, men den er skrevet i fritiden. Det er ikke en selvbiografi, men jeg har prøvet flere af situationerne selv, da jeg voksede op.”

Den korte ferie er snart slut for Michael Nyqvist. Med tre-fire projekter på lommen er den travle skuespiller klar til igen at trække i arbejdstøjet og henrykke publikum i Skandinavien og rundt om i verden.

Pigen der legede med ilden har premiere den 18. september.