Berlinale 2009

Læs om højdepunkterne fra årets filmfestival i Berlin.
Billede

Den årlige filmfestival i Berlin, Berlinalen, fandt sted fra 5.-15. februar, og i lørdags blev en række priser uddelt.

Juryen bestod bl.a. af instruktørerne Isabel Coixet og Wayne Wang, forfatteren Henning Mankell, kyndigt ledet af skuespillerinden Tilda Swinton, der har haft film på festivalen utallige gange.

Allerede på den indledende pressekonference blev det klart, at fokus, foruden formmæssig innovation, i år også ville være på politiske statements, og temaer som globalisering og finanskrise blev jævnligt luftet.

Guldbjørnen gives til vinderen af hovedkonkurrencen, og æren gik i år til ’The Milk of Sorrow’, om efterdønningerne af terrorisme, mord og voldtægt i Peru.

'Milk of Sorrow' - vinder af Guldbjørnen 2009

Sølvbjørnene blev uddelt i en række kategorier: Den iranske instruktør Asghar Farhadi blev belønnet for ’About Elly’, Sotigui Kouyate blev anerkendt for sit skuespil i dramaet ’London River’, og den tyske ’Everyone Else’, om udviklingen i et parforhold, løb både med prisen for bedste skuespillerinde og The Jury Grand Prize. Sidstnævnte delte den med ’Gigante’, der også vandt for bedste spillefilmsdebut.

De sidste to sølvbjørne hyldede henholdsvis den artistiske opfindsomhed bag lyddesignet til ’Katalin Varga’ og det vedkommende manuskriptet til ’The Messenger’ af Oren Moverman, der tidligere har hjulpet Todd Haynes med at skrive ’I’m Not There’.

Ben Foster og Woody Harrelson i 'The Messenger' 

I instruktørstolen på ’The Messenger’ viser han sig som et talent i sin egen ret. Filmen følger to soldater, spillet af Woody Harrelson og Ben Foster, der har til opgave at meddele de pårørende, når deres nærmeste dør i Irak.

En af festivalens meget populære film, uden for konkurrencen, var ’Adam Resurrected’, et Holocaust-drama med Jeff Goldblum og Willem Dafoe. De to specielle visninger blev hurtigt udsolgte, sikkert til dels som følge af det Oscar-buzz, der i sin tid var for Goldblums eminente præstation.

Jeff Goldblum i 'Adam Resurrected'

Festivalen bød desuden på den Oscar-nominerede The Reader, ligeledes et Holocaust-drama, og åbningsfilmen The International, en action-thriller med Ulrich Thomsen i rollen som en forbryderisk bankmand.

Danskerne var generelt stærkt repræsenteret i år. Anette K. Olesens Lille Soldat blev udvalgt af The Ecumenical Jury, der belønner værker med fokus på spirituelle, menneskelige og sociale værdier, og Lotte Svendsens Max Pinlig opnåede en special mention fra børnejuryen Generation Kplus.

Endvidere var Cyron Melville en af festivalens Shooting Stars, og Jakob Cedergren var desuden at finde på rollelisten til Sally Potters ’Rage’, der blev slagtet af kritikerne.

Også Lukas Moodyssons ’Mammoth’ med Gael García Bernal og Michelle Williams fik en hård medfart, men buh-råbene til pressevisningen blev modsvaret af enkelte klapsalver.

En anden film, som delte vandene, var danske Rie Rasmussens spillefilmsdebut som instruktør, ’Human Zoo’.

Rie Rasmussen (th) i 'Human Zoo'

Den tidligere model, der har medvirket i ’Femme Fatale’ og Angel-A, har lavet en (over-)ambitiøs film, der svælger i vold og sex. Den skiller sig ud på godt og ondt – og hun ved det. Til premieren udtalte hun: ”Jeg håber, at I enten elsker min film eller fucking hader den!”

Hvorvidt hendes film er god eller ej var der som sagt delte meninger om, men kedelig, dét var den i hvert fald ikke.