’Maria Larsson’ er den svenske Oscar-kandidat

Sveriges bud er en dansk produktion og har Jesper Christensen i en bærende rolle.
Billede
The Hollywood Reporter afslørede i går, at Sveriges bud på en Oscar-kandidat er den snart biografaktuelle ’Maria Larssons evige øjeblik’ af mesterinstruktøren Jan Troell (’Hamsun’ 1996).

Filmen, der får dansk premiere den 31. oktober, indgår dermed i kapløbet om at blive én af de fem eftertragtede nominerede i kategorien Best Foreign Language Film. Den danske kandidat er Niels Arden Oplevs ’To Verdener’.

Dansk islæt
Det er Det Svenske Filminstitut, der indstiller ’Maria Larssons evige øjeblik’, men filmen er ikke blot svensk, den har også et betydeligt dansk islæt.

Foruden Maria Heiskanen og Michael Persbrandt har Jesper Christensen nemlig en af centrale roller, og produktionsselskabet bag filmen er det danske Final Cut, som også gav os ’Kunsten at græde i kor’.

Troells film har haft et flot festival-liv, høstet rosende ord fra de internationale anmeldere og er blevet solgt til distribution i USA, så det bliver spændende om the Academy of Motion Picture Arts and Sciences vil være lige så betagede, når nomineringerne bliver offentliggjort den 22. januar 2009.

Den svenske Oscar
Siden 1960 har en svensk spillefilm været nomineret 14 gange i kategorien Bedste Udenlandske Film. I alt tre sejr er det blevet til - alle til film instrueret af Ingmar Bergman, hvoraf den sidste var tilbage i 1983 for ’Fanny og Alexander’.

To andre svenske instruktører har gjort sig bemærket i Oscar-sammenhænge. Den ene er Bo Widerberg, der fik tre nomineringer, den anden er Jan Troell, der havde film i konkurrence i 1971 (’Utvandrarna'), 1972 ('Nybyggarna') og 1982 ('Den Iskolde Ekspedition'). Bliver ’Maria Larssons evige øjeblik’ nomineret er Troell den mest Oscar-nominerede svenske instruktør til dags dato.

Læs mere om ’Maria Larssons evige øjeblik og se traileren her.