Whiplash

Tilladt for børn over 11 år
Filmen har grundlæggende en rolig fortælling, men der skabes tiltagende en meget urolig stemning. Stærke dramatiske scener, hvor en sadistisk lærer bedriver psykisk terror på en elev optager størstedelen af filmens scener. Scenerne er ubehagelige og skaber stor uro hos seeren, da forløsning forhales og tvivl om udkommet trækkes til slutningen. Herudover indgår en pludselig bilulykke, der indtræffer som et chok. Da der ikke indgår grafisk og udpenslet fysisk vold, vurderes det at kun børn under 11 år vil kunne blive skræmt.

Se mere på medierådet.dk
Premiere: 
19.02.2015
Originaltitel: 
Whiplash
Genre: 
Spilletid: 
1 time 47 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
Versioner: se alle
Originalversion, Særvisning
5.2
4.7
Din bedømmelse: Ingen (322 stemmer)

Buzz-o-meter

Resumé

Dramaet 'Whiplash' handler om den unge, talentfulde jazz-trommeslager Andrew Neyman, som er blevet optaget på et af de bedste musikkonservatorier i USA.

Andrew vil gøre alt for at komme til tops inden for sin musiske genre, og da han skal undervises af den frygtede og respekterede dirigent, Fletcher, øjner han muligheden for at blive trænet af en ægte maestro.

Vejen til succes koster dog i bogstavelig forstand blod, sved og tårer. Fletchers metoder er brutale, kontante og ofte uretfærdige, og snart opstår der et helt særligt forhold mellem det musikalske talent og hans lærermester.

'Whiplash' var lidt af en sensation, da den fik premiere på Sundance Film Festival og både modtog publikumsprisen samt juryens hovedpris og siden har dramaet gået sin sejrsgang verden over.*

J.K. Simmons, der i begyndelsen af 00erne blev kendt for at spille den temperamentsfulde chefredaktør, J. Jonah Jameson, i Spider-Man-trilogien, har rollen som den aggressive, men stadig flerfacetterede Fletcher. Som talentet Andrew ses Miles Teller, der er kendt fra bl.a. Divergent.

'Whiplash' modtog Oscars for Bedste klip, Bedste lydmiks og Bedste mandlige birolle (J.K. Simmons). (copyright: kino.dk)

Mediernes anmeldelser

 • Berlingske

  Berlingske

  6

  "[...] en film, der, som et muskuløst og uhyggeligt velsmurt monster, presser luften ud af ikke bare stakkels Andrew, men også af os tilskuere, der sidder åndeløse tilbage i biografen - i bogstaveligste forstand. Rystede og i sjælden grad fysisk berørte." (Louise Kidde Sauntved)

 • BT

  BT

  5

  "Filmens soniske og visuelle klip er som den rene underholdningskunst. Trommespillet er fantastisk." (Henning Høeg)

 • Ekstra Bladet

  Ekstra Bladet

  5

  "'Whiplash' er et klokkeklart eksempel på, at man kan lave stor filmkunst ud af stort set et hvilken som helst emne, når bare talentet er stort nok. Og så er der tale om skuespil i spitzenklasse." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  2

  "'Whiplash' har bestemt et effektivt drive, lige så effektivt som de klassiske sportsfilm hvor et talent kæmper med sig selv for at blive en vinder. Men 'Whiplash' er også fuld af kejtede krumspring for at få historien til at gå op og dens figurer er så forsimplede, at de får de to hovedpersoner i 'Fifty Shades of Grey' til at ligne rigtige mennesker." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  Jyllands-Posten

  5

  "Hver indstilling har sit eget intense pulsslag, og man glemmer flere gange rent at trække vejret, så stærkt er filmens eget åndedræt. Så besættende er 'Whiplash'." (Nanna Frank Rasmussen)

 • Politiken

  Politiken

  5

  "En suverænt højdramatisk fremstilling af et klassisk valg mellem toppræstationen og (resten af) livet." (Søren Vinterberg)

 • Weekendavisen

  Weekendavisen

  "Som filmen skrider frem, og man indser, at dette er mere end en variation over 'Fame', bliver man draget dybt ind i forholdet. Man er spændt og engageret til det sidste." (Bo Green Jensen)

Bettina picture
Bettina 44 uger siden

Overvurderet b-film

2

Jeg ved jeg bliver upopulær nu. Men den her film er simpelthen ikke så god som mange siger. Jeg er dybt rystet over hvor filmskoleagtigt det her er. Det er klassisk kortfilm bliver til spillefilm men historien og filmen kan ikke bære den idé. Jeg tror den er fin til kortfilm. Spillefilm no way. Way Off. Næste!

ALEX picture
ALEX 47 uger siden

Edge of the seat suspense!

6

Jeg kan ikke huske hvornår jeg sidst har været så medrevet og investeret i en films drama, som den her. Man bliver revet godt ind i brutaliteten, og jeg tør slet ikke tænke på hvilken et brag det må have været, at opleve den i Biografen.

Den er god til at lave syret suspense, ved hjælp af musikkens power. Blod, sved og tåre, og fyldt med knald gode præstationer af både Miles Teller og J.K. Simmons! Simmons er dog i den grad udestående!

Filmen kommer måske ikke på en direkte konklusion på dens mange interessante spørgsmål, men formår at sætte en masse tanker igang hos en.

En film der i den grads skal ses, hvis man vil blæses væk af uforudsigelig suspense og vildt brutalt drama!

Se Whiplash! -du vil se en film som aldrig før :)

Simon picture
Simon 1 år siden

Bedre end Interstellar

5

Whiplash er en af de film, som viser at 2015 har været et meget skidt år for film. Meget skidt.

Miles Teller spiller Andrew, som går på en musikskole, hvor han har en urimelig hård lærer. Fletcher (J.K. Simons). Hans drøm er at blive som Charlie Parker eller Buddy Rich, og man må sige han prøver på det.

J.K. Simons gør det fantastisk som mobbemesteren Fletcher. Alle hans priser er fortjent. Filmen er klippet frækt sammen. Men der er der en ting som jeg havde håbet på. At den ville være en slags musikalsk Raging Bull. Det er ikke ment sådan at man skulle se hvordan Andrew glider fra alle og alt ligesom Jake LaMotta. Nej, mere klipningen. Det jeg havde håbet på var, at når Andrew spillede trommer, så ville hvert klip være på, et halvt sekundet. Ligesom når LaMotta boksede. Men det var osse lidt meget at håbe på.

Super film, den kan klart anbefaldes.

Jesper picture
Jesper 1 år siden

Udmærket film med banalt plot

4

Det er helt klart skuespillerpræstationerne der bærer denne film, for handlingen er rent "Fame", "Flashdance" og andre lignende film op og ned af en hals.

J.K Simmons er fænomenal og for Lektor Blomme til at fremstå som en stammende børnehavepædagog.

Desværre benyttes der i stor stil alt for mange overdrivelser for at tegne en pointe - enhver der ved bare en lille smule om trommespil, ved godt man ikke bløder så meget fra hænderne af at spille på trommer - heller ikke med uøvede hænder. Det er at tale lidt ned til tilskuerne at udpensle Niemans genvordigheder med leve op til Fletches forventninger på en så malerisk måde.

Men to timers super god underholdning hvis man elsker gode skuespillerpræstationer, jazz og trommesoloer.

Jeg følte mig godt underholdt, men måtte altså bruge lidt krudt på at abstrahere fra de urealistisk blødende fingre og hænder.

Martin picture
Martin   →   Jesper 1 år siden

Tilføjet blod men...

Jeg har læst mig frem til at der var tilføjet blod men hans fingre havde det heller ikke for godt i følge IMDb http://www.imdb.com/title/tt2582802/trivia?item=tr2096523

Der er også noget andet interessant trivia som jeg kan anbefale at læse da jeg selv mener at det giver filmen en større betydning.

Emilie picture
Emilie 2 år siden

Stille intensitet med høj lyd

5

Whiplash er en fantastisk stille, lille film - i stor format med god lyd på! Udover slag på trommerne bliver der spillet på følelser, blod, sved og tårer, og passionen for at gøre noget, fordi man ved, at man kan - selvom man ikke kan det endnu.
Gør dig selv dne tjeneste at se den - du vil ikke fortryde det!

ninne picture
ninne 2 år siden

lidt uhyggelig

5

Lidt uhyggelig og vel også autentisk med sådan en lærer, som jeg selv har prøvet en snert af...God musik og godt filmet

Ditte picture
Ditte 2 år siden

God film

4

God film og godt skuespil, men jeg faldt dog i søvn fordi den er rimelig langtrukken.
Selve historien er tankevækkende!

Dunbar picture
Dunbar 2 år siden

Den skal opleves i biografen!

6

Hvorfor så det? Fordi lyd, skuespil og billede går op i en højere enhed, og den slags skal opleves i en biograf.

Der er ikke så meget andet end at sige, at man vil fortryde, hvis man ikke får den set, og hvis du ikke får gjort det i biografen, så se den i det mindste med et ordentligt anlæg og tv derhjemme :)

Anmeld selv filmen

Glemt‌ adgangskode?
Har du ikke en profil? Opret en profil.
Anonym picture
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Anmeldernes Top 10

Mest ventede Film