Under sandet

Tilladt for børn over 15 år
Filmen har en særdeles barsk grundstemning. Den indeholder en række meget voldsomme scener, med unge drenge der udsættes for voldelige overgreb, ydmygelser og misrøgt. I flere scener ses mennesker der sprænges i luften eller kommer til skade på blodig og grusom vis. Det vurderes derfor, at filmen vil kunne virke særdeles skræmmende på børn og unge under 15 år.

Se mere på medierådet.dk
Premiere: 
03.12.2015
Originaltitel: 
Under sandet
Genre: 
Spilletid: 
1 time 40 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
Versioner: se alle
NRFP 16, 2D, Danske undertekster, Babybio, Seniorbio, Særvisning
5
4.7
Din bedømmelse: Ingen (777 stemmer)

Buzz-o-meter

Resumé

Efterkrigsfilmen 'Under sandet' handler om den danske sergent, Carl Leopold, der får ansvaret for en gruppe unge krigsfanger. De tyske drenge er blevet sendt til den jyske vestkyst for at desarmere de to millioner miner, som nazisterne gravede ned i sandet under Anden Verdenskrig.

Carl har igennem fem lange besættelsesår opbygget et indædt had til tyskerne, så hans modtagelse af de unge drenge er hensynsløs. Missionen er at føre drengene igennem en opgave, der ved mindste fejltagelse kan koste dem alle livet, men Carls kamp bliver ikke kun for at rydde minefelterne. Den bliver også en indre kamp for forsoning.

'Under sandet' er et dansk drama om et tidligere ufortalt kapitel i efterkrigshistorien. Roland Møller, kendt fra bl.a. RKapringen og Nordvest, spiller hovedrollen som den indebrændte Carl, der gennemgår en personlig udvikling hen imod tilgivelse, hvilket til dels kan sammenlignes med den danske befolknings kollektive bearbejdelse årene efter Anden Verdenskrig.

Filmen er instrueret af Martin Zandvliet, som er mest kendt for sit biografiske drama om Dirch Passer, der solgte 473.000 billetter i biografen. 'Under sandet' byder også på Mikkel Boe Følsgaard i en mindre rolle som Carls overordnede. (copyright: kino.dk)

Mediernes anmeldelser

 • Berlingske

  Berlingske

  4

  "... Martin Zandvliet orkestrerer minerydningsscenerne, så de fremstår som skoleeksempler på filmisk spændingsopbygning. Det er længe siden, en dansk film har kunnet præstere så intense sekvenser." (Kristian Lindberg)

 • BT

  BT

  5

  "... en spændingsfyldt film, der går lige i hjertekulen." (Michael Lind)

 • Ekstra Bladet

  Ekstra Bladet

  5

  "... 'Under sandet' er et godt bud på årets bedste danske film." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  5

  "Det er et spark lige i skridtet på den danske nationalfølelse. I nogens øjne vil det muligvis være landsforræderi. I den her anmelders øjne er det først og fremmest udtryk for en modig filmmager, der har vilje til at skabe film, som stiller spørgsmål og rusker op i sit publikum." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  Jyllands-Posten

  5

  "Det er så flot en film, at jeg kom til at tænke på Bille August, da han var bedst, som med 'Pelle Erobreren'. Men Zandvliet er sit eget formfuldendte talent [...]. Han har lavet dette års bedste danske film." (Nanna Frank Rasmussen)

 • Politiken

  Politiken

  4

  "... vellykket ubehageligt efterkrigsdrama ..." (Katrine Hornstrup Yde)

 • Weekendavisen

  Weekendavisen

  "'Under sandet' er både en moderne krigsfilm og en tidløs historie om slagne og sejrende kræfter. Den skildrer mennesket midt i det hele. Så længe vi undrer os, findes der håb." (Bo Green Jensen)

Tina picture
Tina 17 uger siden

Super film!!

6

Den danske film "Under Sandet" (engelsk titel: "Land of Mine") er vores næste bud på en Oscar vinder næste år.
Efter at have set den lyder konklusionen: Den er enten en stensikker Oscar vinder - eller den er ligeså sikkert en ikke-vinder. Men man skal nok se filmen for at forstå hvad der menes.
Filmen er af den slags som tager et fast greb om dit hjerte - og et lige så fast greb om din hjerne. Og ryster begge dele ret voldsomt.

Den er vellavet hele vejen og så absolut ikke bare se-værdig men goså en af de film man bør have som DVD i samlingen.
Se den, men sørg for en god stol, godt selskab og god forsyning af kleenex!

Katrine picture
Katrine 18 uger siden

God film

4

En rigtig god film med nogle fantastiske skuespillere og en barsk og hjerteskærende historie.
Jeg syntes den fungerer godt, og der er en masse spænding i den. Jeg sad personligt og var meget anspændt i store dele filmen.
Noget jeg syntes er lidt synd, det er at den indeholder lidt mange klichéer hist og her, og det gør at man til dels kan regne ud hvad der sker nogle gange. Det er ærgerligt for filmen, idéen og historien er fantastisk.

S. Rico picture
S. Rico 18 uger siden

Super dansk drama

4

Det ville nok have været bedst ikke at have læst om filmen på forhånd. For det er rimelig oplagt, hvordan det hele kommer til at udspille sig. En meget tyskerfjendtlig dansk sergent får ansvaret for en gruppe unge tyske soldater, som sættes til at fjerne miner langs den danske vestkyst.

Det kommer der naturligvis en masse fede nervepirrende scener ud af. Og naturligvis bløder den hårde sergent efterhånden lidt op. Meget fint skildret. Dog synes jeg måske, at det går lidt for hurtigt med at han går fra det ene yderpunkt som total ligeglad til det andet yderpunkt, hvor de alle hygger sig sammen som på en lejrskole. Men uanset hvad, så er det den bedste danske film jeg har set i meget lang tid.

Julie K picture
Julie K 38 uger siden

Ikke for sarte sjæle

5

Efter at have set filmen blev jeg nysgerrig på hvad historien siger om minerydning langs Vestkysten.

Generelt har danske film virkelig rykket sig i den positive retning i løbet af de sidste år og ikke mindst denne her. Roland Møller og de unge drenge spiller rigtig godt og overbevisende.

Der er så usikkerhed om, om det var krigsfanger eller erfarne soldater der ryddede minefelter og om de var erfarne eller om det var helt unge mænd med ringe indstrukser om desarmering af minerne inden de blev sat igang.

Men efter 5 års besættelse kommer der jo en reaktion, som i mange danskeres tilfælde var et had til tyskerne og det er vel fair nok at de fjerner deres egne miner før de forlader landet. En tysker var en tysker, uanset alder, det var bare med at komme igang med dette "danske roulette" hvor kun halvdelen kom hjem til Tyskland i ét stykke.

Når man skal fortælle flere måneders historie på kun 90 min., og historikere er uenige om det var erfarne soldater eller krigsfanger der ryddede minefelter, vælger man så ikke det der gør mest indtryk på filmens publikum?

Joachim picture
Joachim 39 uger siden

Fin film der vil noget stort.

4

Rigtig god film og ikke mindst skuespillerne der spiller de barske scener.

Man er ikke i tvivl om at hovedessensen i denne film er de barske scener og masse råb af de små drenge. Og det er også det den mestre i.

Det der trækker den ned er selve filmens historie (som er fiktiv) og de ting der sker undervejs for denne gruppe af drenge. Den er ikke så kreativ som den kunne været. Man vidste altid hvad det næste der vil ske hvilket er et stor minus i min bog for en drama film. Filmens slutning er for tynd til at kunne score højere karakter.

Wayne picture
Wayne 39 uger siden

Internationalt potentiale.

6

Hvem er de gode, og hvem er de onde?

Det afgøres ofte af hvilket udgangspunkt og hvilken baggrund, man har.

Filmen har en række geniale præmisser, og en logisk udvikling som viser at når vi kommer helt tæt på, så er de fleste af os bare mennesker.

Roland Møller spiller fantastisk troværdigt, som befalingsmanden der skal få de forhadte tyskere til at rydde op efter deres landsmænd. De tyske drenge er også godt castet, og Mikkel Boe Følsgaard har det hele behageligt på afstand - og beholder derfor det had som ellers forsvinder som sand mellem fingrene.

Det er dødsensfarligt arbejde, og minerne vil slå uskyldige danskere ihjel, hvis de ikke bliver fjernet ordentligt - så man forstår baggrunden for hadet og frygten.

Filmen må være en stor kandidat til Oscar titlen som bedste udenlandske film, næste år - og den fortjener alle de priser som den har modtaget og vil modtage. En af de bedste danske film, i mange år.

jeanette picture
jeanette 45 uger siden

En dansk film man skal se

Flot film.. Man aldrig glemmer igen..

GiwizZeni picture
GiwizZeni 47 uger siden

Årets Danske Film 2015

5

Det siges at man kan se hvilken film folk har været inde at se, bare ved at iagttage dem når de kommer ud af biografen. Jeg ved det ikke, men bemærkelsesværdigt var det hvor stille og andægtigt vi alle forlod salen, efter at have set 'Under Sandet'. Respektfuldt, men med en dårlig smag i munden. Ikke over filmen i sig selv - langtfra, men over at lære hvordan vi behandlede krigsfanger efter Tysklands kapitulation i '45. En historie der forståeligt nok er blevet - hvis ikke begravet i sandet - så i hvert fald fejet ind under gulvtæppet.
Martin Zandvliet forstår begrænsningens kunst og fortæller meget rent. Han tror tydeligvis på at historien er nok og at de relativt få karakterer kan stå alene, uden at skulle bakkes op af påklistrede subplots og fortælletekniske tricks. Spændingen kommer jo også af sig selv når det handler om 14-15-årige drenge der beordres til at demontere landminer. Ja det er til tider næsten ikke til at holde ud at overvære. Zandvliet for os til at føle med drengene og det næsten helt uden at fortælle os noget om dem. Også vores hovedperson Sgt. Carl - spændende spillet af Roland Møller - forbliver et ubeskrevet blad gennem filmen og alligevel tegnes der et mange facetteret og interessant portræt. Det er historien og det moralske dilemma han står i, der er filmens fokus. Det er mesterligt, tankevækkende og uhørt intenst på en nærmest "Less is more-agtig måde".

Anmeld selv filmen

Glemt‌ adgangskode?
Har du ikke en profil? Opret en profil.
Anonym picture
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse

Mest ventede Film