Under sandet

Tilladt for børn over 15 år
Filmen har en særdeles barsk grundstemning. Den indeholder en række meget voldsomme scener, med unge drenge der udsættes for voldelige overgreb, ydmygelser og misrøgt. I flere scener ses mennesker der sprænges i luften eller kommer til skade på blodig og grusom vis. Det vurderes derfor, at filmen vil kunne virke særdeles skræmmende på børn og unge under 15 år.

Se mere på medierådet.dk
Premiere: 
03.12.2015
Originaltitel: 
Under sandet
Genre: 
Spilletid: 
1 time 40 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
Versioner: se alle
2D, Danske undertekster, Babybio, Seniorbio, Særvisning
5
4.7
Din bedømmelse: Ingen (617 stemmer)

Buzz-o-meter

Resumé

Efterkrigsfilmen 'Under sandet' handler om den danske sergent, Carl Leopold, der får ansvaret for en gruppe unge krigsfanger. De tyske drenge er blevet sendt til den jyske vestkyst for at desarmere de to millioner miner, som nazisterne gravede ned i sandet under Anden Verdenskrig.

Carl har igennem fem lange besættelsesår opbygget et indædt had til tyskerne, så hans modtagelse af de unge drenge er hensynsløs. Missionen er at føre drengene igennem en opgave, der ved mindste fejltagelse kan koste dem alle livet, men Carls kamp bliver ikke kun for at rydde minefelterne. Den bliver også en indre kamp for forsoning.

'Under sandet' er et dansk drama om et tidligere ufortalt kapitel i efterkrigshistorien. Roland Møller, kendt fra bl.a. RKapringen og Nordvest, spiller hovedrollen som den indebrændte Carl, der gennemgår en personlig udvikling hen imod tilgivelse, hvilket til dels kan sammenlignes med den danske befolknings kollektive bearbejdelse årene efter Anden Verdenskrig.

Filmen er instrueret af Martin Zandvliet, som er mest kendt for sit biografiske drama om Dirch Passer, der solgte 473.000 billetter i biografen. 'Under sandet' byder også på Mikkel Boe Følsgaard i en mindre rolle som Carls overordnede. (copyright: kino.dk)

Mediernes anmeldelser

 • Berlingske

  Berlingske

  4

  "... Martin Zandvliet orkestrerer minerydningsscenerne, så de fremstår som skoleeksempler på filmisk spændingsopbygning. Det er længe siden, en dansk film har kunnet præstere så intense sekvenser." (Kristian Lindberg)

 • BT

  BT

  5

  "... en spændingsfyldt film, der går lige i hjertekulen." (Michael Lind)

 • Ekstra Bladet

  Ekstra Bladet

  5

  "... 'Under sandet' er et godt bud på årets bedste danske film." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  5

  "Det er et spark lige i skridtet på den danske nationalfølelse. I nogens øjne vil det muligvis være landsforræderi. I den her anmelders øjne er det først og fremmest udtryk for en modig filmmager, der har vilje til at skabe film, som stiller spørgsmål og rusker op i sit publikum." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  Jyllands-Posten

  5

  "Det er så flot en film, at jeg kom til at tænke på Bille August, da han var bedst, som med 'Pelle Erobreren'. Men Zandvliet er sit eget formfuldendte talent [...]. Han har lavet dette års bedste danske film." (Nanna Frank Rasmussen)

 • Politiken

  Politiken

  4

  "... vellykket ubehageligt efterkrigsdrama ..." (Katrine Hornstrup Yde)

 • Weekendavisen

  Weekendavisen

  "'Under sandet' er både en moderne krigsfilm og en tidløs historie om slagne og sejrende kræfter. Den skildrer mennesket midt i det hele. Så længe vi undrer os, findes der håb." (Bo Green Jensen)

Julie K picture
Julie K 17 uger siden

Ikke for sarte sjæle

5

Efter at have set filmen blev jeg nysgerrig på hvad historien siger om minerydning langs Vestkysten.

Generelt har danske film virkelig rykket sig i den positive retning i løbet af de sidste år og ikke mindst denne her. Roland Møller og de unge drenge spiller rigtig godt og overbevisende.

Der er så usikkerhed om, om det var krigsfanger eller erfarne soldater der ryddede minefelter og om de var erfarne eller om det var helt unge mænd med ringe indstrukser om desarmering af minerne inden de blev sat igang.

Men efter 5 års besættelse kommer der jo en reaktion, som i mange danskeres tilfælde var et had til tyskerne og det er vel fair nok at de fjerner deres egne miner før de forlader landet. En tysker var en tysker, uanset alder, det var bare med at komme igang med dette "danske roulette" hvor kun halvdelen kom hjem til Tyskland i ét stykke.

Når man skal fortælle flere måneders historie på kun 90 min., og historikere er uenige om det var erfarne soldater eller krigsfanger der ryddede minefelter, vælger man så ikke det der gør mest indtryk på filmens publikum?

Joachim picture
Joachim 18 uger siden

Fin film der vil noget stort.

4

Rigtig god film og ikke mindst skuespillerne der spiller de barske scener.

Man er ikke i tvivl om at hovedessensen i denne film er de barske scener og masse råb af de små drenge. Og det er også det den mestre i.

Det der trækker den ned er selve filmens historie (som er fiktiv) og de ting der sker undervejs for denne gruppe af drenge. Den er ikke så kreativ som den kunne været. Man vidste altid hvad det næste der vil ske hvilket er et stor minus i min bog for en drama film. Filmens slutning er for tynd til at kunne score højere karakter.

Wayne picture
Wayne 18 uger siden

Internationalt potentiale.

6

Hvem er de gode, og hvem er de onde?

Det afgøres ofte af hvilket udgangspunkt og hvilken baggrund, man har.

Filmen har en række geniale præmisser, og en logisk udvikling som viser at når vi kommer helt tæt på, så er de fleste af os bare mennesker.

Roland Møller spiller fantastisk troværdigt, som befalingsmanden der skal få de forhadte tyskere til at rydde op efter deres landsmænd. De tyske drenge er også godt castet, og Mikkel Boe Følsgaard har det hele behageligt på afstand - og beholder derfor det had som ellers forsvinder som sand mellem fingrene.

Det er dødsensfarligt arbejde, og minerne vil slå uskyldige danskere ihjel, hvis de ikke bliver fjernet ordentligt - så man forstår baggrunden for hadet og frygten.

Filmen må være en stor kandidat til Oscar titlen som bedste udenlandske film, næste år - og den fortjener alle de priser som den har modtaget og vil modtage. En af de bedste danske film, i mange år.

jeanette picture
jeanette 24 uger siden

En dansk film man skal se

Flot film.. Man aldrig glemmer igen..

GiwizZeni picture
GiwizZeni 26 uger siden

Årets Danske Film 2015

5

Det siges at man kan se hvilken film folk har været inde at se, bare ved at iagttage dem når de kommer ud af biografen. Jeg ved det ikke, men bemærkelsesværdigt var det hvor stille og andægtigt vi alle forlod salen, efter at have set 'Under Sandet'. Respektfuldt, men med en dårlig smag i munden. Ikke over filmen i sig selv - langtfra, men over at lære hvordan vi behandlede krigsfanger efter Tysklands kapitulation i '45. En historie der forståeligt nok er blevet - hvis ikke begravet i sandet - så i hvert fald fejet ind under gulvtæppet.
Martin Zandvliet forstår begrænsningens kunst og fortæller meget rent. Han tror tydeligvis på at historien er nok og at de relativt få karakterer kan stå alene, uden at skulle bakkes op af påklistrede subplots og fortælletekniske tricks. Spændingen kommer jo også af sig selv når det handler om 14-15-årige drenge der beordres til at demontere landminer. Ja det er til tider næsten ikke til at holde ud at overvære. Zandvliet for os til at føle med drengene og det næsten helt uden at fortælle os noget om dem. Også vores hovedperson Sgt. Carl - spændende spillet af Roland Møller - forbliver et ubeskrevet blad gennem filmen og alligevel tegnes der et mange facetteret og interessant portræt. Det er historien og det moralske dilemma han står i, der er filmens fokus. Det er mesterligt, tankevækkende og uhørt intenst på en nærmest "Less is more-agtig måde".

Maria picture
Maria 27 uger siden

Super fed

6

Jeg elskede "Under Sandet" og hadede den samtidig.

Jeg hadede den fordi den var så grum og nervepirrende hele vejen igennem. Det var et trist tema men også et vigtigt tema.

Derfor elskede jeg den også, fordi den formåede at holde dig på kanten af sædet hele vejen igennem og skuespillet var super!

Se den, for pokker!

Michael picture
Michael 27 uger siden

opvågning

4

dette er en film der er med til at få øjnene op for hvor barsk en tid det var efter krigen.

Kari picture
Kari 27 uger siden

uhyggelig godt spillet

6

En virkelig god film. Jeg får stadig gåsehud når jeg tænker på den. Helt igennem fantastisk godt spillet. Uhyggeligt at nogle mennesker kan opføre sig sådan over for andre. Krig er frygtelig!

Dorthe picture
Dorthe 27 uger siden

Barsk og historisk film

Filmen skildrer oprydningsarbejdet efter 2. verdenskrig, hvor alle landminerne skulle fjernes. Til det brugte man nogle af de helt unge, tyske soldater.
Filmen går tæt på drengene, der ikke er voksne, er tvunget ud i en krig, de ikke selv har ønsket og nu skal rydde op efter med livet som indsats.
Filmen er barsk og gør et stort indtryk, da den er autentisk.

Anmeld selv filmen

Glemt‌ adgangskode?
Har du ikke en profil? Opret en profil.
Anonym picture
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse

Anmeldernes Top 10

Mest ventede Film