The Butler

Tilladt for børn over 11 år
Filmen indeholder en række dramatiske scener i relation til 60ernes raceoptøjer i USA. I et tilbagevendende flashback ses to mænd der er lynchet i en lygtepæl. I en scene dræbes en mand med et skud i panden. I andre scener ses overfald, ydmygelser og en aggressiv folkemængde, der jager og tæver farvede mennesker. Da de voldsomme scener er relativt kortvarige og ublodige, og da de afveksles af rolige scener med hverdagsliv, vurderes det at filmen kun vil kunne virke skræmmende på børn under 11 år.

Se mere på medierådet.dk
Premiere: 
19.09.2013
Originaltitel: 
The Butler
Genre: 
Spilletid: 
2 timer 12 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
4.8
3.2
Din bedømmelse: Ingen (389 stemmer)

Buzz-o-meter

Resumé

I filmen ' The Butler' vokser den sorte Cecil Gaines op under slavelignende forhold med hårdt arbejde i bomuldsmarkerne og sadistiske plantageejere.

Men den unge mand har en stærk vilje til at overleve og får stablet en ny tilværelse på benene, efter han flygter og får arbejde som tjener for rige, hvide amerikanere. Cecil viser sig hurtigt at være god til sit nye erhverv, og talentet fører mange år senere til drømmejobbet som butler i Det Hvide Hus.

Dér bliver han vidne til en af landets politisk set mest turbulente perioder, da han tjener hele otte præsidenter over tre årtier. Samtidig forsøger Cecil at være en god familiefar i en brydningstid fuld af racespørgsmål.

Titelkarakteren i ’The Butler’ er, modsat tidens biografiske trend, en fiktiv person inspireret af en artikel i Washington Post fra 2008. Filmens mange politiske personligheder er dog alle taget fra virkelighedens verden, og dermed kan Lee Daniels’ (Precious) drama kategoriseres som en historisk film, der skildrer USA i det 20. århundrede.

Forest Whittaker spiller butleren, og han flankeres af en imponerende rollebesætning med Oprah Winfrey (The Color Purple), Jane Fonda (Klute), Robin Williams (Dead Poets Society) og Alan Rickman (Harry Potter 1-8) som nogle af navnene.

Mediernes anmeldelser

 • Berlingske

  Berlingske

  4

  "'The Butler' [er] en tidsrejse, der balancerer mellem det pertentligt seriøse og det behageligt sentimentale." (Kristian Lindberg)

 • BT

  BT

  2

  "Filmen er så rørstrømsk, at de rette intentioner drukner i den gode sags sødsuppe." (Niels Lind Larsen)

 • Ekstra Bladet

  Ekstra Bladet

  3

  "Det er og bliver en klodset konstruktion, som vralter stivbenet og sært altmodisch derudaf [...]." (Henrik Queitsch)

 • Jyllands-Posten

  Jyllands-Posten

  4

  "'The Butler' er rørstrømsk på den helt klassiske Hollywood-facon og favner derfor bredt." (Nanna Frank Rasmussen)

 • Politiken

  Politiken

  3

  "Problemet med 'The Butler' bliver i længden, at butlerens historie er passiv og begrænset, mens den store historie er aktiv og omfattende." (Kim Skotte)

 • Radio24syv

  "Den har en bevidst stil, der er gammeldags og en smule bedaget [...] Som sådan er den fin nok, men jeg kunne godt have tænkt mig, at man turde lidt mere med filmen...” (Søren Søndergaard - kino.dk)

 • Weekendavisen

  Weekendavisen

  "Som film har 'The Butler' adskillige mangler, men det lykkes indiskutabelt Lee Daniels at levendegøre 50 år af borgerretsbevægelsens historie [...]." (Bo Green Jensen)

Simon picture
Simon 47 uger siden

Anbefalesværdig

4

Det er en god og hjerteskærende film, som kører lidt i to historier, hvilket er lækkert, da man ikke kun kan lave en film om en mand som butler for syv (?) præsidenter. Forest Whitaker spiller fremragende, hvilket Oprah Winfrey også gør. Det er også sjovt at se for eksempel Alan Rickman's udgave af Ronald Reagan, og Robin Williams som Eisenhower. Synes alle der spiller præsidenter gør det godt. Filmen bør vises i en film klasse/historietime. Den indeholder masser af god amerikansk historie.

Wayne picture
Wayne 1 år siden

Fin opsummering af nyere amerikansk historie.

4

Desværre har den lidt en slagside, da den både vil fortælle om historien, de sortes kamp for ligeret og en personlig beretning om en mand og hans liv.

Det bliver lidt for omfattende for en film, og derfor er det ikke helt så interessant som man kunne have ønsket sig.

Marie-Louise picture
Marie-Louise 2 år siden

jeg

5

bliver glad over sådan en film

Tanja BN picture
Tanja BN 2 år siden

Fantastisk!

6

Fantastisk men barsk historie - meget gribende.
Moralen og budskabet i denne film får virkelig en til at reflektere over sit liv på en anden måde..
Anbefalelsesværdig og 6 stjerner fra mig :-)

Charlotte picture
Charlotte 2 år siden

Overraskende spændende

En fed måde at følge USA's historie gennem en menneskealder. Kan varmt anbefale den her :)

FilmReview.dk picture
FilmReview.dk 3 år siden

Kvalitetspræget Personfortælling

4

"The Butler" lukker op for en god historie, der til trods for en afslappet fortællerytme, stadig formår at fastholde interessen hos publikum. Forest Whitaker fastcementerer endnu engang sit talent, og Oprah Winfrey gør ligeledes et fremragende stykke arbejde. En film der absolut er værd at se, men som samtidig ikke skiller sig ud fra de mange andre film fra samme hylde.

Læs flere anmeldelser på: www.filmreview.dk

SP picture
SP 3 år siden

Must See

6

Virkelig god film. Man er taget fra starten og bliver holdt helt til slut.

tenna picture
tenna 3 år siden

fantastisk

6

den overrasket mig helt vild havde ikke forvent at den var så god, og historien bliver så godt fortalt at man ønsker og se den igen og igen.
man bliver helt rørt over den historien der bliver fortalt igennem filmen.

Ulrik picture
Ulrik 3 år siden

The Butler er god, men mangler noget

4

Jeg er lidt ambivalent i denne situation. Jeg synes det var en god film. Måske lidt for langt tidsstræk, som resulterer til for korte fordybelsesområder. Så tænker man sikkert "aaah, så skal man jo bare gøre filmen længere", Men det ville være en skidt idé. En film af denne slags må ikke blive for lang. Det bliver uoverskueligt og man vil kigge på klokken flere gange end på skærmen. Måske i stedet forkorte tidsperioden. Men så ville det være en helt anden film, og man mister idéen om at følge butleren/raceudviklingen. Så jeg ved ikke hvilket ben jeg skal stå på.
Ser man bort fra det var det en god film. Jeg var godt underholdt og det ville være en skam at sige at det var en dårlig film.
Lee Daniels mister det lidt af vejen, men alt i alt en god film.

Camilla picture
Camilla 3 år siden

Glad

Utrolig god film, vil helt klart se den igen.

Anmeld selv filmen

Glemt‌ adgangskode?
Har du ikke en profil? Opret en profil.
Anonym picture
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse

Mest ventede Film