Sommeren '92

Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Filmen har en let og humoristisk grundstemning. Enkelte scener indeholder mild dramatik, vredesudbrud eller kortvarig anspændt atmosfære. I én scene kaster en frustreret hovedperson rundt med forskellige genstande i et omklædningsrum, og i en anden scene kommer en fodboldspiller til skade på banen, og man ser nærbilleder af skaden og af hans ansigt, som er forvredet i smerte og chok. Da filmen grundlæggende fortælles varmt og muntert, og da den indeholder mange positive forløsninger, vurderes den kun at kunne virke skræmmende på børn under 7 år.

Se mere på medierådet.dk
Premiere: 
27.08.2015
Originaltitel: 
Sommeren '92
Genre: 
Spilletid: 
1 time 35 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
Versioner: se alle
2D, Babybio, Seniorbio, Strikkebio, Særvisning
4.7
4
Din bedømmelse: Ingen (884 stemmer)

Buzz-o-meter

Resumé

Filmen 'Sommeren '92' er fortællingen om Danmarks vej til sejr ved Europamesterskabet i fodbold.

Da Richard Møller Nielsen i 1990 bliver træner for det danske fodboldlandshold, har han nærmest alle imod sig: Spillerne respekterer ham ikke, medierne ser ham som visionsløs og kedelig, og sølle fem procent af befolkningen støtter i en meningsmåling op om den nye træner.

Selv er Richard en simpel mand, der sætter sin familie højt, men efter en række ydmygende nederlag og mislykket kvalifikation til EM, sker der noget højst uventet.

Jugoslavien bliver udelukket fra mesterskabet, hvilket giver Danmark en plads blandt de otte bedste hold i Europa. Nu har Richard Møller Nielsen blot 10 dage til at samle sin trup, skabe sammenhold blandt spillerne og ikke mindst levere den største sensation i 1990ernes fodboldverden.

'Sommeren '92' er dels et sportsdrama om et lille lands overraskende triumf, der samlede nationen. Dels er det en komisk film om en mand, som alle dømmer ude, men via stålfast vilje og arbejdsomhed alligevel formår det umulige.

Ulrich Thomsen portrætterer Richard Møller Nielsen, der døde i 2014, og filmen fungerer som en hyldest til Danmarks mest succesrige fodboldtræner.

En række unge danske talenter har rollerne som de talentfulde fodboldstjerner. Cyron Melville spiller Brian Laudrup, Mikkel Boe Følsgaard er Kim Vilfort, Gustav Dyekjær Giese råber op som Peter Schmeichel og spasmageren John "Faxe" Jensen spilles af Esben Smed.

'Sommeren '92' er instrueret af Kasper Barfoed. (copyright: kino.dk)

Mediernes anmeldelser

 • Berlingske

  Berlingske

  4

  "’Sommeren ’92’ har ganske enkelt fortjent at blive sensommeren ’15s helt store folkelige filmhit – en film man ikke kan gå fra uden et lillebitte »og det var Daaaaanmark« syngende et sted i sit fodboldhjerte. Også selvom man egentlig ikke er specielt interesseret i fodbold." (Louise Kidde Sauntved)

 • BT

  BT

  3

  “Det er klassisk sportsfilm lige ud ad landevejen, fra modgang og misset kvalifikationsturnering til løftet pokal og glædestårer i slowmotion. Men Barfoed kommer aldrig så tæt på landsholdsspillerne, at dramaet lever udenfor banen.“ (Niels Lind Larsen)

 • Ekstra Bladet

  Ekstra Bladet

  4

  "En film der er både bevægende og opløftende samt elementært spændende – også selv om alle ved, hvordan det ender. Det er faktisk ganske imponerende." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  4

  "Historien om mennesket Richard Møller Nielsen har forbavsende mange lag, og Barfoed rammer de fleste af dem rent, ikke mindst takket være Ulrich Thomsen, der spiller så koncentreret, at man skulle tro, han ønsker at aflevere en undskyldning på alle danske fodboldfans vegne." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  Jyllands-Posten

  5

  “Der er rent spil gennem filmen, der er tidsmæssigt skulptureret som en kamp med tre tillægsminutter. Endnu en elegant detaljespejling af sporten, som er lavet af samme stof som dramaet urhistorie. ’Sommeren ’92’ er en klar vinder.“ (Nanna Frank Rasmussen)

 • Politiken

  Politiken

  4

  “Det er hundesvært at lave fodboldfilm, men ’Sommeren ’92’ er solid underholdning tanket op med en blanding af hjerteblod og sokkeøl med temmelig berusende effekt.“ (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  Weekendavisen

  "Filmen er godt tænkt og sikkert skåret. [...] Barfoed blander tv-klip med rekonstruerede scener. Det fungerer fremragende." (Bo Green Jensen)

lars picture
lars 11 uger siden

Richard Møller Nielsen

5

En dejlig film, hvor de gode minder kommer tilbage.
Men også hvor virkelig den er, utroligt at den mand af en landstræner aldrig fik dem anderkendelse spm han havde fortjent?
Godt skuespil især Ulrich Thomsen som spiller og er Richard Møller Nielsen .

Erik picture
Erik 13 uger siden

En særdeles vellykket dansk folkekomedie.

5

Det er ikke altid man når at se filmen i biffen, derfor er bibliotekernes dvd-sektion ofte et nyttigt supplement.

En af dem jeg faldt over var "Sommeren 92", som bedst kan beskrives som en "usædvanligt vellykket dansk folkekomedie". Den fortæller den fantastiske og helt utrolige historie om, hvordan et undertippet dansk fodboldhold kæmper sig frem til sejr under Europamesterskabet i 1992. Selv om jeg absolut ikke er fodboldfan, så husker jeg tydeligt de dyttende biler gennem byens gader hele natten efter sejren, ligesom jeg helt tilfældigt kom forbi, da de hjemvendte europamestre modtog den jublende folkemængdes hyldest fra balkonen på Københavns Rådhus.

De fleste danskere kender nok historien, men hvordan får man den omsat til film? Det kræver flere ting - et godt manus, en instruktør der kan bevare overblikket og få det bedste frem hos et team af gode skuespillere og sidst, men ikke mindst, en original klipning. Det er ingredienserne, og så skal det hele helst gå op i en højere enhed, hvilket det i den grad gør i "Sommeren 92"

I filmen følger vi den nyudnævnte landstræner, Richard Møller Nielsen (herligt underspillet af Ulrich Thomsen). Vi oplever både trakasserierne på hjemmefronten, og den massive modstand han møder i offentligheden, fordi ingen, heller ikke landsholdet, forstår hans taktik. Vi følger desuden hans personlige kampe med mediernes darling, Brian Laudrup, der kritiserer ham offentligt, og først nægter at samarbejde, siden retter ind, og vi får en bevægende, men usentimental lille sidehistorie om Kim Vilfort og hans kræftsyge datter. Da landstræneren og landsholdet omsider finder hinanden, kulminerer det hele med den spændende finalekamp mod de regerende europamestre fra Tyskland - ind i mellem med klip til den originale kamp fra 1992 - der ender med dansk sejr.

Efter denne lille perle af en film, kan man ikke undgå at undre sig over, hvorfor der mon laves så få gode danske film. Altså, hvor svært kan det være?

Lina picture
Lina 27 uger siden

Huttelihut..

4

Se den hvis du lige trænger til en indsprøjtning af god dansk nationalfølelse når det er bedst, og tårekanalerne lige skal tømmes lidt af ren og skær glædestårer (jeg kunne næsten ikke stoppe igen)
Jeg vil i hvert fald varmt anbefale denne film - Skøn film.

Jesper picture
Jesper 1 år siden

Fed film

5

Rigtig god film. Kan anbefales

Hanna picture
Hanna 1 år siden

God drama

4

Fantastisk beskrivelse af forløbet op til det ekseptionelle resultat med et gribende indblik i personlige kriser/udfordringer. Absolut anbefalelsesværdig for andre end "fodboldnørder".

Anne picture
Anne 1 år siden

Super god film

6

Det var en rigtig god film

joan picture
joan 1 år siden

Total skuffelse

2

Ret ligegyldig fodbold film der også prøver at virke morsom, men det lykkes langt fra.

lasse picture
lasse 1 år siden

Super film

6

Stor præstation af alle skuespillerne

Karina picture
Karina 1 år siden

Skøn underholdning

5

God film, som man kun kan kommer i godt humør af

Ingrid picture
Ingrid 1 år siden

Fantastisk lavet

6

Fantastisk godt lavet . Imponerende over alle de små detaljer der var med.
Det var som at genopleve Rikard Møller Nielsen igen.
Lod mig rive helt med i straffespark konkurrencen, selvom jeg jo godt viste resultatet. Dejlig oplevelse

Anmeld selv filmen

Glemt‌ adgangskode?
Har du ikke en profil? Opret en profil.
Anonym picture
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse

Mest ventede Film