Sommeren '92

Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Filmen har en let og humoristisk grundstemning. Enkelte scener indeholder mild dramatik, vredesudbrud eller kortvarig anspændt atmosfære. I én scene kaster en frustreret hovedperson rundt med forskellige genstande i et omklædningsrum, og i en anden scene kommer en fodboldspiller til skade på banen, og man ser nærbilleder af skaden og af hans ansigt, som er forvredet i smerte og chok. Da filmen grundlæggende fortælles varmt og muntert, og da den indeholder mange positive forløsninger, vurderes den kun at kunne virke skræmmende på børn under 7 år.

Se mere på medierådet.dk
Premiere: 
27.08.2015
Originaltitel: 
Sommeren '92
Genre: 
Spilletid: 
1 time 35 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
Versioner: se alle
2D, Danske undertekster, Babybio, Seniorbio, Strikkebio, Særvisning
4.7
4
Din bedømmelse: Ingen (685 stemmer)

Buzz-o-meter

Resumé

Filmen 'Sommeren '92' er fortællingen om Danmarks vej til sejr ved Europamesterskabet i fodbold.

Da Richard Møller Nielsen i 1990 bliver træner for det danske fodboldlandshold, har han nærmest alle imod sig: Spillerne respekterer ham ikke, medierne ser ham som visionsløs og kedelig, og sølle fem procent af befolkningen støtter i en meningsmåling op om den nye træner.

Selv er Richard en simpel mand, der sætter sin familie højt, men efter en række ydmygende nederlag og mislykket kvalifikation til EM, sker der noget højst uventet.

Jugoslavien bliver udelukket fra mesterskabet, hvilket giver Danmark en plads blandt de otte bedste hold i Europa. Nu har Richard Møller Nielsen blot 10 dage til at samle sin trup, skabe sammenhold blandt spillerne og ikke mindst levere den største sensation i 1990ernes fodboldverden.

'Sommeren '92' er dels et sportsdrama om et lille lands overraskende triumf, der samlede nationen. Dels er det en komisk film om en mand, som alle dømmer ude, men via stålfast vilje og arbejdsomhed alligevel formår det umulige.

Ulrich Thomsen portrætterer Richard Møller Nielsen, der døde i 2014, og filmen fungerer som en hyldest til Danmarks mest succesrige fodboldtræner.

En række unge danske talenter har rollerne som de talentfulde fodboldstjerner. Cyron Melville spiller Brian Laudrup, Mikkel Boe Følsgaard er Kim Vilfort, Gustav Dyekjær Giese råber op som Peter Schmeichel og spasmageren John "Faxe" Jensen spilles af Esben Smed.

'Sommeren '92' er instrueret af Kasper Barfoed. (copyright: kino.dk)

Mediernes anmeldelser

 • Berlingske

  Berlingske

  4

  "’Sommeren ’92’ har ganske enkelt fortjent at blive sensommeren ’15s helt store folkelige filmhit – en film man ikke kan gå fra uden et lillebitte »og det var Daaaaanmark« syngende et sted i sit fodboldhjerte. Også selvom man egentlig ikke er specielt interesseret i fodbold." (Louise Kidde Sauntved)

 • BT

  BT

  3

  “Det er klassisk sportsfilm lige ud ad landevejen, fra modgang og misset kvalifikationsturnering til løftet pokal og glædestårer i slowmotion. Men Barfoed kommer aldrig så tæt på landsholdsspillerne, at dramaet lever udenfor banen.“ (Niels Lind Larsen)

 • Ekstra Bladet

  Ekstra Bladet

  4

  "En film der er både bevægende og opløftende samt elementært spændende – også selv om alle ved, hvordan det ender. Det er faktisk ganske imponerende." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  4

  "Historien om mennesket Richard Møller Nielsen har forbavsende mange lag, og Barfoed rammer de fleste af dem rent, ikke mindst takket være Ulrich Thomsen, der spiller så koncentreret, at man skulle tro, han ønsker at aflevere en undskyldning på alle danske fodboldfans vegne." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  Jyllands-Posten

  5

  “Der er rent spil gennem filmen, der er tidsmæssigt skulptureret som en kamp med tre tillægsminutter. Endnu en elegant detaljespejling af sporten, som er lavet af samme stof som dramaet urhistorie. ’Sommeren ’92’ er en klar vinder.“ (Nanna Frank Rasmussen)

 • Politiken

  Politiken

  4

  “Det er hundesvært at lave fodboldfilm, men ’Sommeren ’92’ er solid underholdning tanket op med en blanding af hjerteblod og sokkeøl med temmelig berusende effekt.“ (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  Weekendavisen

  "Filmen er godt tænkt og sikkert skåret. [...] Barfoed blander tv-klip med rekonstruerede scener. Det fungerer fremragende." (Bo Green Jensen)

Jesper picture
Jesper 12 uger siden

Fed film

5

Rigtig god film. Kan anbefales

Hanna picture
Hanna 24 uger siden

God drama

4

Fantastisk beskrivelse af forløbet op til det ekseptionelle resultat med et gribende indblik i personlige kriser/udfordringer. Absolut anbefalelsesværdig for andre end "fodboldnørder".

Anne picture
Anne 28 uger siden

Super god film

6

Det var en rigtig god film

joan picture
joan 29 uger siden

Total skuffelse

2

Ret ligegyldig fodbold film der også prøver at virke morsom, men det lykkes langt fra.

lasse picture
lasse 29 uger siden

Super film

6

Stor præstation af alle skuespillerne

Karina picture
Karina 30 uger siden

Skøn underholdning

5

God film, som man kun kan kommer i godt humør af

Ingrid picture
Ingrid 31 uger siden

Fantastisk lavet

6

Fantastisk godt lavet . Imponerende over alle de små detaljer der var med.
Det var som at genopleve Rikard Møller Nielsen igen.
Lod mig rive helt med i straffespark konkurrencen, selvom jeg jo godt viste resultatet. Dejlig oplevelse

Mathias Jørgen picture
Mathias Jørgen 31 uger siden

Flot gennemført!

4

Jeg må ærligt indrømme, at jeg var ganske imponeret, da jeg var inde til Gallapremieren for et par måneder siden. Jeg er på ingen måde en fodboldfan, men da jeg vandt en tur til KBH sammen med min far, kunne jeg ikke sige nej. Jeg glædede mig til at bo på Hotel og hygge med min far, men jeg havde slet ikke forventet, at filmen faktisk ville blive højdepunktet på hele turen :) Alt i alt, kan den anbefales til alle, fodboldfan eller ej.

Jytte picture
Jytte 31 uger siden

Så ka' jeg li' fodbold

4

En utrolig fin og spændende film.
Det fine består i skildringen af de menneskelige relationer, som udvikler sig i filmens forløb: Lidenskabelige, hadefulde, kærlige, ømme.
Filmen er spændende, til trods for man jo kender udfaldet; der bygges en spænding op på flere fronter. Imponerende.
Og sidst men ikke mindst Ulrich Thomsen, hans præstation er uovertruffen.
Og alt dette fra en person, der ikke interesserer sig for fodbold!

Jytte picture
Jytte 32 uger siden

Så kan jeg li' fobold

5

En utrolig fin og spændende film.

Det fine består i skildringen af de menneskelige relationer, som udvikler sig i filmens forløb: Lidenskabelige, hadefulde, kærlige, ømme.

Filmen er spændende, til trods for man jo kender udfaldet; der bygges en spænding op på flere fronter. Imponerende.

Og sidst men ikke mindst Ulrich Thomsen, hans præstation er uovertruffen.

Og alt dette fra en person, der ikke interesserer sig for fodbold!

Anmeld selv filmen

Glemt‌ adgangskode?
Har du ikke en profil? Opret en profil.
Anonym picture
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse

Anmeldernes Top 10

Mest ventede Film