Rampelys (1952)

Tilladt for alle

Se mere på medierådet.dk
Premiere: 
12.04.2017
Originaltitel: 
Limelight
Genre: 
Spilletid: 
2 timer 17 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
5.3
5
Din bedømmelse: Ingen (11 stemmer)

Buzz-o-meter

Resumé

Filmen 'Rampelys' (Limelight) er Charlie Chaplins romantiske melodrama fra 1952, hvor instruktøren selv spiller hovedrollen som den tidligere varietéstjerne, Calvero.

De seneste år har budt på en ægte deroute for den aldrende kunstner, der nu bor i en lille lejlighed i London, alkoholiseret og glemt af publikum.

En dag opdager Calvero en lugt af gas fra nabolejligheden, og han bryder døren op - blot for at finde en ung kvinde, der har forsøgt at begå selvmord. Kvinden viser sig at være en ballerina ved navn Thereza, der har mistet troen på livet.

I et forsøg på at tage sig af hende, opdager Calvero selv en ny mening med tilværelsen og ikke mindst den hedengangne karriere i show-business.

'Rampelys' er en af Charlie Chaplins sidste store film - produceret i tiden, hvor den legendariske komiker var blevet sortlistet som kommunist i USA.

Dramaet er blevet kaldt Chaplins mest personlige værk, hvilket ikke mindst ses i dets skildring af en tidligere verdensstjerne i sit livs efterår samt roller til fire af Chaplins i alt 11 børn.

Claire Bloom, der har rollen som den unge Thereza, er stadig aktiv som skuespiller i bl.a. Kongens store tale, og Buster Keaton, der ligesom Chaplin var en af stumfilmstidens største komikere, spiller en mindre rolle. 

'Rampelys' får, ligesom to andre Chaplin-klassikere, Diktatoren og Guldfeber, dansk repremiere i biografen. (copyright: kino.dk)

Mediernes anmeldelser

  • Politiken

    Politiken

    5

    "... et værdigt bud på, hvorledes stumfilmstidens sensibilitet kunne veksles til et drama om tidens ubønhørlige gang." (Kim Skotte)

Wayne picture
Wayne 11 uger siden

En anden Chaplin.

For en gangs skyld spiller Chaplin ikke den lille vagabond, i hans sidste store film.

Anmeld selv filmen

Glemt‌ adgangskode?
Har du ikke en profil? Opret en profil.
Anonym picture
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Anmeldernes Top 10

Mest ventede Film