Kongens valg

Tilladt for børn over 11 år
Filmen har en grundlæggende trykket stemning, men med en undertone af menneskelig varme. Mange scener er præget af alvorlig dialog og til tider gråd. Andre scener beskriver mennesker i angstfuld venten og på flugt. I flere sekvenser er det børn, som er bange og meget kede af det. I en scene ses et flådeskib blive skudt i brand af kanoner og synke. Ved en skudveksling beskriver filmen en ung mands oplevelse af at blive alvorligt såret. I en længere scene ses en flok mennesker, der flygter gennem en skov, mens de beskydes, og bomber eksploderer omkring dem. Da de voldsomme scener er relativt kortvarige, da det voldelige ikke er udpenslet og da filmen i øvrigt er fortalt i et roligt tempo, vurderes det, at filmen kun vil kunne virke skræmmende på børn under 11 år.

Se mere på medierådet.dk
Premiere: 
02.02.2017
Originaltitel: 
Kongens nei
Genre: 
Spilletid: 
2 timer 13 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
Versioner: se alle
2D, Babybio 2D, Seniorbio

Billetter
4.7
5
Din bedømmelse: Ingen (188 stemmer)

Buzz-o-meter

Resumé

I det historiske drama ’Kongens valg’ kommer den tyske hær til Norge den 9. april 1940.

Tyskland vil besætte Norge, som de succesfuldt gør med Danmark, men den norske modstand er stor. Kongehuset må evakueres, og kongefamilien flygter med tyskerne lige i hælene.

Kong Haakon og Prins Olav bliver tilbage i landet, hvor de må tage en afgørende beslutning. Skal de konfrontere fjenden eller overgive sig betingelsesløst?

'Kongens valg' har Jesper Christensen i hovedrollen som Kong Haakon. Sidste år blev filmen årets mest sete i Norge. Den går således i fodsporene på Max Manus, der også omhandlede landet under Anden Verdenskrig.

Mediernes anmeldelser

 • Berlingske

  Berlingske

  5

  "... en medrivende fortælling om pligt, stolthed, og i farens stund, svaghed." (Kristian Lindberg)

 • BT

  BT

  5

  "Det lykkedes instruktøren at lavet et meget lunt, medrivende og seværdigt historisk drama, hvor Jesper Christensen stråler som Haakon [...] - han ER kongen." (Michael Lind)

 • Ekstra Bladet

  Ekstra Bladet

  5

  "John Christian Rosenlunds stemningsfulde billeder er også værd at nævne i dette lille, mangefacetterede pragtværk, der hermed får de varmeste anbefalinger med på vejen." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  5

  "’Kongens valg’ er først og fremmest en velfungerende film om en krig, beskrevet udfra ét menneske – og sjældent har et menneske båret en krig så eftertænksomt som Kong Håkon den 7. alias Jesper Christensen." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  Jyllands-Posten

  5

  "Som fiktivt, historisk drama må denne film have gode chancer for at opnå status som norsk nationalt epos." (Johs. H. Christensen)

 • Politiken

  Politiken

  5

  "Dette kongelige familiedrama realiserer Erik Poppe så stærkt, at jeg godt kunne have undt filmen en plads blandt de sidste fem i Oscar-kapløbet." (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  Weekendavisen

  "Filmen skal være varmt anbefalet. [...] 'Kongens valg' formår at være gammeldags på en moderne måde." (Bo Green Jensen)

Jan Engel picture
Jan Engel 1 uge siden

Interessant historisk film, men...

3

Dejligt at opleve denne historiske begivenhed på lærredet. Men der var alt for meget håndholdt kamera, hvilket gjorde filmen til en slags thriller i stedet for et godt gedigent historisk drama.

Skuespillet var godt, men det var pudsigt at høre en konge tale med Vesterbrosk accent.

jeanette picture
jeanette 2 uger siden

Oplysende

5

Filmen gav mig noget historie som jeg ikke var klar over, at det havde stået så galt til i Norge.
Jesper Christensen spiller jo helt fantastisk og det gær at filmen kryber ind under huden.

G-force picture
G-force 3 uger siden

Super god

5

Kongens valg er en historisk film som foregår i Norge i starten af 2. Verdenskrig. Jesper Christensen er den (danske) norske konge som må træffe et svært valg. Det er en spændende og interessant historie og der er godt skuespil. Kan anbefales!

Jens Chr picture
Jens Chr 3 uger siden

Mega god film

6

God afveksling mellem action f.eks sænkning af tysk krydser i fjorden, og kongens dilemma i forhold forhandlinger eller kamp. Fint dansk skuespil i godt sammenspil med gode norske præstationer.

Torben picture
Torben 4 uger siden

Fiktion ...?

3

Udmærket film, som dog virkede, som om den var lavet på et ret begrænset budget (locations, special effects).
Jesper Christensen er jo altid god, men det der virkelig generede mig var, at kongens anfægtelser aldrig rigtig blev levende for mig.
Jeg fandt aldrig ud af meget mere, end at han havde ondt i ryggen, var meget demokratisk, og holdt meget af børn ...
Samtalerne med sønnen kunne have været dér, hvor man løftede sløret lidt for, hvilke tanker, der gik gennem kongens hoved. Men nej, disse fremstod som meget banale replikskifter.
Muligvis er myten så urørlig i Norge, at man ikke tør digte her, men så kommer der jo desværre ikke nogen voldsomt interessant film ud af det ...

Per picture
Per 6 uger siden

En anbefalelsesværdig film

6

Kan ikke tilføje nye positive synspunkter.

Birgitte picture
Birgitte 6 uger siden

Fortrinlig film om den tyske besættelse af Norge i april 1940

6

Filmen fortæller medrivende om den tyske besættelse af Norge, de politiske beslutninger, der blev taget eller påtvunget og selvfølgelig - jf. filmens titel - kongens og hans families reaktioner og handlinger i midten af begivenhederne. Det er spændende at se for danskere, hvor forskelligt det norske forløb blev, dels pga tyskernes anderledes behov for at have magten i Norge i forhold til i Danmark, hvor samarbejde var tilstrækkeligt. Det er også en gribende film om kongen og hans familie, selv om det selvfølgelig i vidt omfang er fiktion, mht kongens tanker og følelser. men det er interessant, at nogle af personerne bygger på virkelige personers oplevelser. Den er langt, langt bedre en den noget lunkne danske film om "9. april"

Gitte picture
Gitte 6 uger siden

Se den!

5

Fantastisk film med meget fine skuespilpræstationer. Absolut anbefalelsesværdig.

Caroline Rønne picture
Caroline Rønne 6 uger siden

Super casting

4

Jeg har netop set denne udmærkede film, som helt sikkert bliver løftet af skuespillet og instruktionen. Jesper Christensen (Kong Håkon) gør det suverænt!

Men hvorfor er titlen blevet oversat til "Kongens Valg" og ikke "Kongens Nej" som ligger tættere på den originale norske titel? Hvad er argumentet herfor?

Wayne picture
Wayne   →   Caroline Rønne 6 uger siden

Enig.

Men titlen siger nok mindre for en dansker, end for en Nordmand.

Anmeld selv filmen

Glemt‌ adgangskode?
Har du ikke en profil? Opret en profil.
Anonym picture
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse

Mest ventede Film