Kongens valg

Tilladt for børn over 11 år
Filmen har en grundlæggende trykket stemning, men med en undertone af menneskelig varme. Mange scener er præget af alvorlig dialog og til tider gråd. Andre scener beskriver mennesker i angstfuld venten og på flugt. I flere sekvenser er det børn, som er bange og meget kede af det. I en scene ses et flådeskib blive skudt i brand af kanoner og synke. Ved en skudveksling beskriver filmen en ung mands oplevelse af at blive alvorligt såret. I en længere scene ses en flok mennesker, der flygter gennem en skov, mens de beskydes, og bomber eksploderer omkring dem. Da de voldsomme scener er relativt kortvarige, da det voldelige ikke er udpenslet og da filmen i øvrigt er fortalt i et roligt tempo, vurderes det, at filmen kun vil kunne virke skræmmende på børn under 11 år.

Se mere på medierådet.dk
Premiere: 
02.02.2017
Originaltitel: 
Kongens nei
Genre: 
Spilletid: 
2 timer 13 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
Versioner: se alle
2D, Babybio 2D, Seniorbio

Billetter
4.8
5
Din bedømmelse: Ingen (130 stemmer)

Buzz-o-meter

Resumé

I det historiske drama ’Kongens valg’ kommer den tyske hær til Norge den 9. april 1940.

Tyskland vil besætte Norge, som de succesfuldt gør med Danmark, men den norske modstand er stor. Kongehuset må evakueres, og kongefamilien flygter med tyskerne lige i hælene.

Kong Haakon og Prins Olav bliver tilbage i landet, hvor de må tage en afgørende beslutning. Skal de konfrontere fjenden eller overgive sig betingelsesløst?

'Kongens valg' har Jesper Christensen i hovedrollen som Kong Haakon. Sidste år blev filmen årets mest sete i Norge. Den går således i fodsporene på Max Manus, der også omhandlede landet under Anden Verdenskrig.

Mediernes anmeldelser

 • Berlingske

  Berlingske

  5

  "... en medrivende fortælling om pligt, stolthed, og i farens stund, svaghed." (Kristian Lindberg)

 • BT

  BT

  5

  "Det lykkedes instruktøren at lavet et meget lunt, medrivende og seværdigt historisk drama, hvor Jesper Christensen stråler som Haakon [...] - han ER kongen." (Michael Lind)

 • Ekstra Bladet

  Ekstra Bladet

  5

  "John Christian Rosenlunds stemningsfulde billeder er også værd at nævne i dette lille, mangefacetterede pragtværk, der hermed får de varmeste anbefalinger med på vejen." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  5

  "’Kongens valg’ er først og fremmest en velfungerende film om en krig, beskrevet udfra ét menneske – og sjældent har et menneske båret en krig så eftertænksomt som Kong Håkon den 7. alias Jesper Christensen." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  Jyllands-Posten

  5

  "Som fiktivt, historisk drama må denne film have gode chancer for at opnå status som norsk nationalt epos." (Johs. H. Christensen)

 • Politiken

  Politiken

  5

  "Dette kongelige familiedrama realiserer Erik Poppe så stærkt, at jeg godt kunne have undt filmen en plads blandt de sidste fem i Oscar-kapløbet." (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  Weekendavisen

  "Filmen skal være varmt anbefalet. [...] 'Kongens valg' formår at være gammeldags på en moderne måde." (Bo Green Jensen)

Per picture
Per 1 uge siden

En anbefalelsesværdig film

6

Kan ikke tilføje nye positive synspunkter.

Birgitte picture
Birgitte 1 uge siden

Fortrinlig film om den tyske besættelse af Norge i april 1940

6

Filmen fortæller medrivende om den tyske besættelse af Norge, de politiske beslutninger, der blev taget eller påtvunget og selvfølgelig - jf. filmens titel - kongens og hans families reaktioner og handlinger i midten af begivenhederne. Det er spændende at se for danskere, hvor forskelligt det norske forløb blev, dels pga tyskernes anderledes behov for at have magten i Norge i forhold til i Danmark, hvor samarbejde var tilstrækkeligt. Det er også en gribende film om kongen og hans familie, selv om det selvfølgelig i vidt omfang er fiktion, mht kongens tanker og følelser. men det er interessant, at nogle af personerne bygger på virkelige personers oplevelser. Den er langt, langt bedre en den noget lunkne danske film om "9. april"

Gitte picture
Gitte 1 uge siden

Se den!

5

Fantastisk film med meget fine skuespilpræstationer. Absolut anbefalelsesværdig.

Caroline Rønne picture
Caroline Rønne 2 uger siden

Super casting

4

Jeg har netop set denne udmærkede film, som helt sikkert bliver løftet af skuespillet og instruktionen. Jesper Christensen (Kong Håkon) gør det suverænt!

Men hvorfor er titlen blevet oversat til "Kongens Valg" og ikke "Kongens Nej" som ligger tættere på den originale norske titel? Hvad er argumentet herfor?

Wayne picture
Wayne   →   Caroline Rønne 1 uge siden

Enig.

Men titlen siger nok mindre for en dansker, end for en Nordmand.

Peter picture
Peter 2 uger siden

Tja

2

En ellers rimelig indsats af Jesper Christensen gør ikke denne film til noget særligt.
Alle de fine danske film om 2. verdenskrig der er kommet den seneste tid gør denne film til en irrelevant og uinteressant historie.
Men sikkert en vældig film i Norge.

Vibeke Lie picture
Vibeke Lie 3 uger siden

Fantastisk skuespil.

6

Jeg så filmen i oktober i Norge. Jesper Christensen spiller Kong Håkon, og han gør en fantastisk job. Man sidder og bliver revet med fra start af. Kan helt klart anbefale alle, at tage ind og se dette mesterværk fra Poppe.

Anmeld selv filmen

Glemt‌ adgangskode?
Har du ikke en profil? Opret en profil.
Anonym picture
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse

Mest ventede Film