Hacksaw Ridge

Tilladt for børn over 15 år
Filmen har en både følelsesladet og barsk stemning. Den indeholder en række meget lange krigsscener, der gengiver død, vold og lemlæstelse i stor detalje. Filmen indeholder desuden scener med hustruvold og børn der trues og fornedres, samt mobbe- og tæskekultur blandt en gruppe soldater. Det vurderes således at filmen vil kunne virke særdeles skræmmende på børn og unge under 15 år.

Se mere på medierådet.dk
Premiere: 
10.11.2016
Originaltitel: 
Hacksaw Ridge
Genre: 
Spilletid: 
2 timer 11 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
Versioner: se alle
2D, Babybio, Seniorbio
5.1
3.8
Din bedømmelse: Ingen (521 stemmer)

Buzz-o-meter

Resumé

'Hacksaw Ridge' er de amerikanske soldaters navn for en japansk klippeskrænt, man forsøgte at erobre i maj 1945. Slaget om Okinawa hører blandt Stillehavskrigens blodigste.

Midt i dette helvede finder man en soldat, der ikke bærer våben. Hans navn er Desmond Doss, en samarit der dedikeret kaster sig ud i krigens rædsler. Ikke for at dræbe men for at redde sårede soldaters liv.

Filmen er hans fortælling. Han er med i stort set alle scener, fra barndommen og den store forelskelse til slagmarken i Japan. Desmond Doss er en kristen mand med særligt fokus på det femte bud (også midt i et slag), og ”Du må ikke slå ihjel” bliver en personlig overbevisning, der gennem hele filmen står i stærk kontrast til de uhyrlige hændelser på lærredet.

Den autentiske fortælling er iscenesat af Mel Gibson, der med Braveheart fik sit gennembrud bag kameraet. Først ni år senere vendte han tilbage som instruktør. The Passion of the Christ var nådesløs i sin fremstilling af korsfæstelsen, og to år senere overgik Gibson sin egen hypervoldelige stil med Apocalypto.

Desmond Doss er måske ikke nogen Kristus-figur, men han er en pacifist i en verden af vold. ’Hacksaw Ridge’ er fortalt i et klassik filmsprog, og den har fællestræk med Full Metal Jacket og Letters from Iwo Jima.

Krigsfilmen har modtaget seks Oscar-nomineringer, bl.a i kategorien for Bedste film. (copyright: kino.dk)

Mediernes anmeldelser

 • Berlingske

  Berlingske

  4

  "Det store slag skal ses i biografen, hvis man holder af krigsfilm." (Jacob Wendt Jensen)

 • BT

  BT

  3

  "... der [er] for meget lægeroman over første del af filmen, som dog vinder i sidste halvdel." (Michael Lind)

 • Ekstra Bladet

  Ekstra Bladet

  4

  "... suverænt udførte kampscener, der hører til blandt de mest overbevisende af slagsen i amerikansk filmhistorie. Intet mindre." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  4

  "'Hacksaw Ridge’ er Hollywoods største dramaklichéer kombineret med en splatterfilm. Det er som en gammeltestamentelig beretning, der prædiker næstekærlighed med den ene hånd og flår mennesker i småstykker med den anden." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  Jyllands-Posten

  4

  "Det er ikke blevet en opfindsom film, men Gibson kan sit håndværk og formår både at gøre plottet – trods den indbyggede forudsigelighed – spændende og give filmen en æstetik, der kombinerer old Hollywood og det vanvittigt voldelige i de lemlæstende krigsscener." (Katrine Sommer Boysen)

 • Politiken

  Politiken

  4

  "'Hacksaw Ridge' er visuelt og produktionsteknisk imponerende lavet, den bygger sin altafgørende hovedfigur troværdigt op, og foruden det unge par præsterer især Hugo Weaving som Desmonds far skuespil i særklasse." (Søren Vinterberg)

 • Weekendavisen

  Weekendavisen

  "'Hacksaw Ridge' har ikke helt styrken fra radikale projekter som 'The Passion of the Christ' (2004) og 'Apocalypto' (2006), men det er en bundsolid film af den gammeldags skole." (Bo Green Jensen)

Segoy picture
Segoy 4 uger siden

Rigtig god film .

4

Den var barsk at se fordi ved ikke hvor tæt den var på virkelighed, men hvor godt at hovedperson måtte stå ved sine holdninger selv om det kostede at "være anderledes" så viste han at moral, mod ,at stå ved den han er, slet ikke manglede.

Frederik picture
Frederik 5 uger siden

Mel Gibsons mesterværk

6

Enormt mesterværk af Mel Gibson. 110% gennemført film.

Aisha picture
Aisha 10 uger siden

--

6

Kan helt klart anbefales

Daniel picture
Daniel 12 uger siden

Helt fantastisk!

6

En helt fantastisk historie med gys, kærlighed, krig, tro, menneskesyn mm. Aldrig har jeg oplevet en sal der var "speechless" efterfølgende. Man sidder med alle følelser i filmen, og den kan kun anbefales fra mig af!

Pia picture
Pia 12 uger siden

Alt for brutal

3

...brutaliteten overskygger den gode historie i filmen.

Marta picture
Marta   →   Pia 11 uger siden

?

Seriøs? Men den handler om krig jo.

Wayne picture
Wayne 13 uger siden

Florence Nightingale i krig.

4

Det er umuligt ikke at have enorm sympati for Desmond T. Doss, som med utrættelig kamp for sin ret til at være pacifist, og til alligevel at kunne bidrage, med livet som indsats, i krigen - uden andre våben, end en slidt bibel.

Der er i det hele taget mange referencer til selvsamme bibel i filmen, og den er et magtfuldt våben mod befalingsmændenes ønske om at smide Doss ud af hæren. Doss far, spillet med indlevelse af Hugo Weaving, er præget af indre dæmoner i kølvandet på 1. verdenskrig - og har ligeledes stor betydning for Doss's valg og skæbne.

Andrew Garfield's fremstilling af Desmond T. Doss minder i høj grad om den endnu mere naive Forrest Gump - som Tom Hanks bragte til live med stor succes. Der er dog intet naivt i Doss's kamp for at redde menneskeliv, kun et ekstremt heltemod - og et ønske om at gøre en forskel og gøre sin pligt.

Filmens største problem er at den ikke føles som en helhed - den er i høj grad delt op i to halvdele. Den første del handler om Doss opvækst, mødet med kæresten og opgøret med hæren om retten til at deltage i krigen på egne betingelser.

Modsat mange andre krigsfilm, som giver tid til eftertanke - måske gennem brevveksling med de kære derhjemme, eller med et andet ophold i filmen hvor man venter på det næste slag - så vælger Gibson at beskrive et enkelt (eller 2) slag, som føles som en lang træfning hvor Doss midt i alt det grusomme får mulighed for at bevise sit heltemod.

Gibson går amok i blodrus, og viser os tydeligt krigens totale meningsløshed, med sprængte lemmer og blod som sprøjter os lige i hovedet. Det er skræmmende og fascinerende på samme tid, og afgjort filmens stærkeste kort.

Alligevel vælger Mel Gibson at trække unødige veksler på tilskuerens tålmodighed - alle Doss modstandere får deres egen stjernestund med vores helt, hvor de får mulighed for at opleve og hylde hans mod. Det virker en anelse for patetisk - men i øvrigt typisk for Gibson.

Jeg savnede en epilog, hvor vores helt kunne binde enderne sammen med familie og kæreste. Det kunne måske have givet en mere sammenhængende film. Vi får det godt nok i form af den dokumentaristiske afslutning - men det virker alligevel som om første halvdel af filmen bliver ladt i stikken.

Absolut en flot flim, som beviser at Gibson stadig kan - men han er et stykke fra den mere vellykkede Apocalypto, og især fra mesterværket Braveheart.

7/10

Maiken picture
Maiken 13 uger siden

Fuck en fed film!

6

Virkelig fed film! I starten sidder man og tænker, at filmen blot er et drama, men jeg skal love for at krigsscenerne kommer efter det. Hovedrollen spiller sin rolle vildt godt, så man virkelig får en forståelse af hans tro og livsfilosofi. Man sidder med masser af følelser der bliver berørt, når man ser filmen. Virkelig værd at se i biografen!

Miss Hearts picture
Miss Hearts 13 uger siden

4 stjerner

6

Det er hvad medierne kan mande sig op til at give denne film.
Godt at vi andre, det almindelige biografpublikum, giver den fuld skrue og dekorerer den med de 6 stjerner, som den så absolut fortjener!

S. Rico picture
S. Rico 14 uger siden

Patriotisk pacifisme

4

Det ligner snart en trend. Filmen starter med at fortælle os, at dette er ”A true story”. Ikke bare ”baseret på”, men en rigtig sand historie! Den handler om amerikanernes ”heroiske” angreb på Japan med en stædig og ubøjelig ung soldat i hovedrollen. Og ikke bare en tilfældig soldat. Nej, en rigtig amerikansk helt med en fysik som en supermand. Dette er den opskrift, som både Angelina Jolie og Mel Gibson bruger i hhv. Unbroken og Hacksaw Ridge. Og det ser ud til at være en opskrift der virker.

Andrew Garfield har hovedrollen som pacifisten Desmond, der melder sig til hæren for at bidrage som sygehjælper. Til at starte med virker han som noget af en klaphat. Han er enhver svigermors drøm og så perfekt, at det næsten ikke er til at holde ud at se på. Men hvis man holder ud, så kommer der en vældig belønning i sidste halvdel af filmen. Her får vi nogle fantastiske krigsscener, der er på niveau med Saving Private Ryan. Der bliver ikke lagt fingre imellem, og det er i al sin usmagelighed ufatteligt underholdende. Hvis bare en brøkdel af det man ser skildret er korrekt gengivet, som må man i den grad tage hatten af for Desmond Doss.

Anmeld selv filmen

Glemt‌ adgangskode?
Har du ikke en profil? Opret en profil.
Anonym picture
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse

Mest ventede Film