Fuglene over sundet

Tilladt for børn over 15 år
Filmen har en gennemgående angstfuld og uheldssvanger stemning præget af klaustrofobiske billeder og dyster musik. Der er mange scener med bange, forfulgte og grædende mennesker. I en scene ses en død person flyde i vand. Der er flere scener med voldsomheder og skud, men gennemgående er disse ikke visuelt udpenslet. Der er imidlertid én scene, hvor en person, som vi har lært at kende, bliver dræbt som afslutning på et detaljeret psykologisk forløb, mens ægtefællen ser til. Det vurderes derfor, at filmen vil kunne virke skræmmende på de yngste i aldersgruppen 11-15. Filmen får derfor en 15-årsgrænse.

Se mere på medierådet.dk
Premiere: 
27.10.2016
Originaltitel: 
Fuglene over Sundet
Spilletid: 
1 time 35 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
Versioner: se alle
2D Babybio Event, 2D Event Senior, 2D, Babybio, Seniorbio, 2D Event, Særvisning
4.4
3.7
VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (317 votes)

Resumé

'Fuglene over sundet' foregår i 1943. En jødisk jazzmusiker bor i København med sin hustru og deres 6-årige søn, men da tyskerne begynder at deportere jøder, må familien flygte fra deres hjem.

Målet er sikkerhed i Sverige, og vejen går over Gilleleje, hvor lokale fiskere sejler flygtninge over sundet. Men Gestapo arbejder sammen med danske kolla-boratører, og familiens overlevelse afhænger af deres medmenneskers tillid og hjælp.

’Fuglene over sundet’ følger i kølvandet på 9. april og Under sandet, som er de seneste danske film, der omhandlede effekten af Anden Verdenskrig på de hjemlige bredde-grader. David Dencik og Danica Curcic har de to hovedroller som forældre på flugt. (copyright: kino.dk)

Relaterede nyheder

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Det lykkes 'Fuglene over sundet' at tage publikum på en usentimental rejse tilbage til besættelsestiden, snarere end at påtvinge tidsperioden en modernitet, den ikke besad." (Kristian Lindberg)

 • BT

  "Filmen bygger [...] på nogle virkelige facts, men karaktererne og deres historie er fiktion, og indimellem forekommer både fortælling og aktører for konstruerede og unuancerede." (Birgitte Lorentzen)

 • Ekstra Bladet

  "... selve den fysiske følelse af at være på flugt [er] ramt ret godt ikke mindst via Aske Alexander Foss' håndholdte kamera, hvis svimlende effekt nogle givetvis vil finde distraherende, men jeg synes det passer perfekt her." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  "Instruktør Nicolo Donato og hans medforfatter Per Daumiller forsøger tydeligvis ikke at kvæde om heltene i ’Fuglene over sundet’, men at mane til eftertanke på en baggrund af en af de fortællinger, der har skabt hyggelige, humanistiske Danmarks brand." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "'Fuglene over sundet' skal nok gøre et bevægende indtryk på mange, men jeg indrømmer ærligt, at den lader mig aldeles kold, nærmest en kende irriteret. Det kan selvfølgelig være min fejl, men i så fald er den svær at rette." (Johs. H. Christensen)

 • Politiken

  "Historien er spartansk fortalt. Det opleves især til sidst som decideret afsnubbet, men undervejs fungerer de indlagte konflikter godt som små ciselerede karaktertræk." (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  "Det er lærerigt og instruktivt. Ingen kan være i tvivl om de gode hensigter, og da oktobernatten først strammer til, bliver det også en spændende film. Men karaktererne er typer, og det moralske register er meget firkantet." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

dorte

Virkelig god film..

Stem op!
0
Stem ned!
0
(reset)
Victor

Virkelig positivt overrasket. Fuglene over sundet har genfødt min tro på dansk film.

Stem op!
0
Stem ned!
0
(reset)
Thomas

Fuglene Over Sundet handler om hvad der skete for nogle af de jøder der valgte at flygte til Sverige fra Danmark under 2. Verdenskrig og da den blandt andet skildrer nogle sider af dansk historie som ikke er kendt af alle er det en vigtig film rent historisk.

David Dencik og Danica Curcic spiller hovedrollerne Mirjam og Arne der som mange andre ikke kunne blive i Danmark men måtte flygte via blandt andet Gilleleje og andre havne til Sverige.
Jeg giver filmen 4 stjerner fordi historien på den måde den bliver fremstillet er meget stereotyp. Dog er rollerne som det jødiske par spillet rigtig flot af Danica Curcic og David Dencik.

Det er en film med et godt budskab om at huske historien som den kan være på godt og ondt og det er fint at den viser en mindre kendt side af de mange ting der også skete under jøders flugt med båd nord og østpå til Sverige.

Er du til et sjældent historisk indblik i begivenheder under 2. Verdenskrig så tag at se filmen. Hvis ikke kan det være spændende at læse om hvad der også skete med hensyn til transport over sundet.

Stem op!
1
Stem ned!
0
(reset)
susanne

Dejlige natur optagelse ,men en noget trist film .vi overrasket over at det var sådan ,dengang men det hele virker rigtigt selvom der altid vil være nogen der vægter penge over menneskeliv
Men se den og dan din egen menig

Stem op!
2
Stem ned!
0
(reset)
Janni

Rigtig spændende film. Viser hvordan vores samfund var under 2.verdens krig.

Stem op!
2
Stem ned!
0
(reset)
Jan Engel

God og vigtig historie og godt skuespil om end der indimellem var en del overspil i sentimentale scener.

Men der var alt for meget håndholdt kamera og alt for mange mørke scener - det reducerer muligheden for at indleve sig realistisk i filmen og skaber for meget uro og dysterhed.

Stem op!
2
Stem ned!
0
(reset)
bo

Enormt rørende, nervepirrende og smuk film. Den ramte mig så dybt, og jeg sad og græd hele vejen igennem. En rigtig flot film, som behandler et vigtigt og evigt aktuelt emne om medmenneskelighed og folk i nød. Klart anbefales og ses igen :D

Stem op!
2
Stem ned!
0
(reset)
Lisa

Jeg er kæmpe tilhænger af krigsfilm, og specielt dem om Danmark og 2. verdenskrig, og denne ryger direkte ind på min 1. plads. Den havde action, og man blev samtidig rørt til tårer. Den havde små twists i sig, som gjorde at man hele tiden sad på spidsen af sædet med havde hænderne trukket op til ansigtet. Det var samtidig også nogle fremragende skuespillere, som de har valgt helt perfekt til rollerne.
Fantastisk film, totalt dét værd!

Stem op!
2
Stem ned!
0
(reset)
Lars Michael

At kalde den for en af årest film 2016 er man ikke helt forkert på den, en film man skal tag alvorligt. Noget som man ikke km få nok af, en klump i halsen gør man har fødsler om en tid der var frygtelig for mange mennesker.

Stem op!
2
Stem ned!
0
(reset)
Nils

Fuglene over Sundet foregår i oktober 1943, på det tidspunkt hvor den danske regering har droppet deres samarbejdspolitik med den tyske besættelsesmagt, og derfor har gjort de danske jøder til jaget vildt. Jazzmusikeren Arne Itkin, mener til at begynde med at han og hans familie er sikre nok i København, selvom hans kone Miriam gerne vil flygte. Først en nat, da nazisterne er på vej ind i deres opgang, må familen Itkin flygte over hals og hoved. Først er planen at de vil drage mod Dragør. Men da venlige sjæle fortæller dem at Dragør allerede er oversvømmet af nazister, vælger de at søge mod Gilleleje i stedet for. Denne tur er væsentligt længere, og dermed farligere for familien Itkin.

Flugten foregår til fods, med bil, i tog og sågar, i robåd. Et par gange er den lille familie ved at blive opdaget, men de undgår med nød og næppe at blive taget af Tysken. Undervejs møder de andre jødiske familier, som er i samme situation som dem selv. Nogle af disse er så desparate, at de forsøger at stjæle fra Arne, thi de ved godt at de skal betale for turen over sundet til Sverige. Først da de nærmer sig Gilleleje, og familien bliver skilt fra hinanden samt støder på falske venner, gode præster, lettere pengegriske fiskerkutterkaptajner og andre personager, begynder deres problemer for alvor ...

Fuglene over Sundet, fortæller om en side af den danske histore, som burde være kendt af de fleste voksne mennesker. Derimod er der givetvis mange fra den historieløse ungdom, som ikke kender den. De skal naturligvis tage ind og se filmen. Om de rent faktisk gør det, er nok mere en tvivlsomt, thi filmen ligner noget af en discountvare. Det gælder sådan set både det filmiske, lyden, locations og skuespillet. Det er megaærgerligt! Havde budgettet været lidt større, havde instruktøreren havde haft lidt større ambitioner og/eller evner og havde skuespillerne udvist lidt større entusiasme, kunne vi have siddet med en film som kunne være nået ud til et langt større publikum. Det skal i den forbindelse nævnes, at jeg hverken kender noget til filmens budget eller filmens instruktør, Nicolo Donato.

Som antydet ovenfor, mener jeg ikke rigtigt at der er nogen i castet der for alvor performer. David Dencik, som har været god i langt det meste jeg har set ham i, herunder Der Kommer En Dag, fejler fælt. Hans forsøg på at tale jødisk-dansk anno 1943, lyder som en dårlig parodi på en Morten Korch-film. Præsten i Gilleleje, som spilles af Lars Brygmann, lyder som om han ikke helt har fattet, at han i det her tilfælde ikke er med i en komedie. Nicolas Bro overbeviser heller ikke nogen som den pengegriske kaptajn, men virker bare fad og kedelig. Danica Curcic, som spillede glimrende som den voksne Kimmie i Fasandræberne, står også alt for grå og sløret i den her film.

Jeg går ud fra at instruktøreren gerne har villet give filmen et fortættet, råt og barskt look. Desværre kommer det voldsomme misbrug af "ryste-cam", de næsten konstante close-ups samt de slørede billeder, blot til at virke belastende ... voldsomt belastende faktisk. Lydtapetet (musikken er det vel) som kører næsten konstant i baggrunden, kommer lynhurtigt til virke mere enerverende og irriterende, end egentlig handlingsunderstøttende. Instruktøren har rent faktisk lavet en god film, har jeg ladet mig fortælle, Broderskab fra 2009, som jeg ikke har fået set. Så han kan åbenbart godt! Men han kunne godt, i det her tilfælde, have haft brug for en, der kunne have hjulpet ham med at få strammet historien op.

Nu er jeg ikke dialektspecialist, så langt fra! Men jeg synes at de dialekter, man forsøger sig med i den her film, svinger rundt på må og få, om jeg så må sige. Det bringer mig så frem til mit "store" spørgsmål? Hvor i Danmark skal den danske SS'er, og filmens dummeste svin, Hans Vilhelm (Kristian Høgh Jeppesen) forestille sig at komme fra? Jeg kan ikke fange det. I mine ører lyder det bare "mærkeligt".

Fuglene over Sundet er desværre en af de svageste i den lange række af danske film, der er kommet i de senere år, som handler om anden verdenskrig. Historien om jødernes flugt til Sverige er velkendt stor for mig, og jeg synes ikke rigtigt Fuglene over Sundet tilføjer noget nyt til historen. Kun det med at de flygtende måtte betale mellem 20 og 30.000 kroner (i 2016-kroner), per person, for at blive sejlet det korte tur over sundet, var egentlig nyt for mig. Jeg ville så gerne have været vild med filmen, men endte desværre med at sidde noget skuffet tilbage! Fuglene over Sundet får 3 stjerner.

Stem op!
5
Stem ned!
0
(reset)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.