Det er bare verdens undergang

Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Filmen er et psykologisk drama og har en gennemgående anspændt og til tider knugende stemning. Der er scener med tydelige skænderier og en enkelt scene, hvor en person truer en anden med en knyttet hånd. Da det dramatiske imidlertid helt overvejende udspiller sig i scener med rivende dialog eller scener med påfaldende tavshed, vurderes det, at filmen kun vil kunne virke skræmmende på børn under 7 år.

Se mere på medierådet.dk
Premiere: 
23.03.2017
Originaltitel: 
Juste la fin du monde
Genre: 
Spilletid: 
1 time 37 minutter (ekskl. reklamer og trailers)

Billetter
4.3
3.8
Din bedømmelse: Ingen (4 stemmer)

Buzz-o-meter

Resumé

I det fransk-canadiske drama, ’Det er bare verdens undergang’, vender forfatteren Louis tilbage til sin hjemby.

Han skal spise frokost med sin familie, som han ikke har set i over 12 år, men det er ikke en hvilken som helst frokost, for Louis er kun kommet tilbage af én årsag. Han må fortælle dem, at han snart skal dø.

Hjemkomsten byder på flere mange udfordringer, og fraværet har ikke været let for hans søskende og mor. Spørgsmålet er, om der overhovedet er nogen kærlighed tilbage.

’Det er bare verdens undergang’ er instrueret af Xavier Dolan, det filmiske vidunderbarn, der fik et større gennembrud med Mommy.

Mediernes anmeldelser

 • Berlingske

  Berlingske

  5

  "Gaspard Ulliel har næppe været bedre end som den hjemvendte søn, og både Léa Seydoux, Vincent Cassel og Marion Cotillard spiller de store følelser ud." (Jacob Wendt Jensen)

 • Filmland P1

  4

  "'Det er bare verdens undergang' løfter sig i hans vidunderligt virtuose leg med musik og billeder og lyd." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  Jyllands-Posten

  2

  "... for en gangs skyld skuffer Dolan." (Nanna Frank Rasmussen)

 • Politiken

  Politiken

  4

  "... Dolan [giver] igen en intens filmæstetisk oplevelse med musikalske nærbilleder, og så har Dolan fat i en vibrerende eksistentiel nerve." (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  Weekendavisen

  "... 'Det er bare verdens undergang' er en ærlig, intens og betagende satsning. Den er skabt af en mand, som har ren film i blodet." (Bo Green Jensen)

Erik picture
Erik 1 dag siden

Søndagsfrokost i familiens skød.

4

Søndagsfrokost i familiens skød udgør en helt særlig genre i fransk film. Ofte garneret med diverse forviklinger undervejs, når gamle skeletter rasler ud af skabet, og det er dybest set også hvad Xavier Dolans nye film "Det er bare verdens undergang" handler om. For den unge fransktalende indieinstruktør fra Canada er familietemaet absolut ikke ukendt, hvilket vi kunne opleve i hans forrige film "Mommy", som også blev vist herhjemme. I hans nye film er han rykket til Frankrig - formodentlig lokket af større budgetter og store kendte skuespillernavne som Marion Cotillard og Vincent Cassel.

Efter 12 års fravær har filmens hovedperson, Louis annonceret sin ankomst på et lynvisit i den franske provins. Til stor overraskelse for den øvrige familie, for bortset fra kortfattede meddelelser på postkort, har han levet sit eget liv som bøsse og succesfuld forfatter i storbyen på tryg afstand af det provinshul, hvor han voksede op. Familien er ikke klar over, at besøget skyldes at Louis har en hemmelighed at afsløre. Denne gang ikke springe ud som bøsse, som det måske var tilfældet for 12 år siden, men derimod fortælle at han har fået en uhelbredelig sygdom.

Men det er svært at få det sagt. Alle de sårede følelser står i vejen for at personerne ærligt og uden facade kan kommunikere med hinanden. For Louis er det følelsen af ikke at være blevet forstået og set som den han var, der har gjort det nødvendigt at distancere sig fra familien. De øvrige familiemedlemmer: moderen, storebroderen, og lillesøsteren som knap nok kender ham, har derimod oplevet hans fravær som ligegyldighed og manglende interesse. Filmens klaustrofobiske stemning understreges af de nedrullede gardiner, den mørke kælder hvor lillesøsteren holder til, og og ikke mindst den specielle kameraføring under bilturen ind efter cigaretter sammen med den aggressive storebror.

Rollen som den hjemvendte bror/søn spilles af det nye, hotte navn i fransk film, Gaspard Ulliel, mens Vincent Cassel og Marion Cotillard brillerer som henholdsvis aggressiv storebror og udglattende svigerinde.

Filmen appellerer måske ikke til det store, brede publikum, men er man til intense psykologiske familiedramaer, så er den absolut værd at se.

Marta picture
Marta 4 dage siden

hvorfor har vi det så svært ved at snakke sammen

3

Man kan godt mærke, at filmen er baseret på et teater stykke og det er knap en fordel. Jeg følte at jeg var ved at drukne i ord. Men musikken er god, skuespillere er gode (især Cotillard og Cassel)og filmen giver stof til eftertanke.

DJN picture
DJN 27 uger siden

Jeg

glæder mig for sygt til denne film, Xavier Dolan har endnu ikke lavet en film jeg ikke kan lide, dog med I Killed My Mother som hans absolutte mesterværk :D

DJN picture
DJN   →   DJN 1 uge siden

Jeg

så den til Franske Film Mandage (eller hvad det hedder) i grand for et par uger siden, den er virkelig god. Sjov og ret frustrerende :D

Anmeld selv filmen

Glemt‌ adgangskode?
Har du ikke en profil? Opret en profil.
Anonym picture
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse

Mest ventede Film