Captain Fantastic

Tilladt for børn over 11 år
Filmen har et overvejende roligt forløb. Den indeholder dog en række dramatiske scener med børn og voksne i farefulde eller sorgfulde situationer. I en scene falder en pige ned fra et tag og kommer til skade, i en anden scene konfronteres en gruppe børn med en forælders død. I endnu en scene må en forælder forlade sine børn. Filmen har desuden et voldsomt anslag, der viser en ung mand, der med en kniv dræber en hjort og spiser det rå hjerte. Da filmen i øvrigt har en varm og humoristisk stemning, og da dramatikken ikke er blodigt udpenslet, vurderes det at filmen kun vil kunne virke skræmmende på børn under 11 år.

Se mere på medierådet.dk
Premiere: 
04.08.2016
Originaltitel: 
Captain Fantastic
Genre: 
Spilletid: 
1 time 58 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
Versioner: se alle
2D, Babybio 2D - engelsk tale, Babybio, Seniorbio
4.9
5
Din bedømmelse: Ingen (655 stemmer)

Buzz-o-meter

Resumé

I 'Captain Fantastic' har familiefaren Ben slået sig ned i skoven med sine seks børn, hvor han gennem flere år har lært dem, hvordan man overlever i naturen uden hjælp fra moderne fornødenheder.

Men da moren dør, efter længere tid på et psykiatrisk hospital, beslutter Ben sig for at forlade sit hjemmelavede paradis og tage børnene med til begravelsen.

Turen gennem det moderne samfund bliver en rejse, der kommer til at forandre alle involverede parter.

Viggo Mortensen er forrygende som den idealistiske skovmandsfar, der ønsker at beskytte sine børn fra materialistisk overflod og gøre dem til filosofiske konger. Planen forløber naturligvis ikke uden problemer, og komediedramaet har flere fællestræk med Little Miss Sunshine, der også fulgte en udfordret familie på de amerikanske landeveje.

'Captain Fantastic' er skrevet og instrueret af Matt Ross, der normalt gør sig som skuespiller. (copyright: kino.dk)

Mediernes anmeldelser

 • BT

  BT

  5

  "... man forlader biografen med en oplevelse, der sidder fast for altid." (Henning Høeg)

 • Jyllands-Posten

  Jyllands-Posten

  5

  "... en formfuldendt og helstøbt film." (Nanna Frank Rasmussen)

 • Politiken

  Politiken

  5

  "... en både morsom og medrivende fortælling..." (Kim Skotte)

 • Berlingske

  Berlingske

  5

  "Der er både grine- og grædegaranti og velgørende meget at tale om bagefter." (Jacob Wendt Jensen)

S. Rico picture
S. Rico 7 uger siden

En fuckfinger til det amerikanske samfund

5

Hvis denne film var udkommet i 1950’erne, så var hele filmholdet bag og samtlige skuespillere blevet arresteret og efterfølgende udvist af USA. For tænk engang: filmens hovedpersoner er kommunistiske i deres livsopfattelse og opfører sig u-amerikansk. Sikke noget!

Men heldigvis lever vi ikke længere under McCarthy styret, og det er super forfriskende at se en film, der på en humoristisk og satirisk facon kritiserer amerikansk børneopdragelse, og det amerikanske syn på alkohol og nøgenhed.

Det er dog ikke budskabet, der alene gør filmen så god som den er. Det er det fantastiske cast med Viggo Mortensen i front og hans 6 dejlige unger. Og det er den fede humor og en herlig original historie med en masse vanvittige scener.

G-force picture
G-force 8 uger siden

Fantastisk film

6

Den har det hele: Godt skuespil, udmærket plot, flotte billeder. Den er både sjov, spændende, interessant, rørende, sørgelig. Viggo er med - og god. Imponerende.

Thomas picture
Thomas 11 uger siden

Et særligt syn på verden sætter sig spor

6

Captain Fantastic handler om en familiefar - spillet fremragende af Viggo Mortensen - der lever en helt særlig form for liv med sine børn og lærer dem at kunne overkomme livets mange udfordringer.
Historien om faderens og børnenes liv er rigtig godt fortalt og giver et godt bud på at leve på en noget anderledes måde i et samfund der reagerer på deres måde at leve på.

Jeg var lidt skeptisk inden jeg satte mig og så filmen men blev bestemt ikke skuffet. Billedet på en helt særlig far der giver nogle særegne værdier videre til sine børn er godt spillet og historien er godt fortalt.

Jeg vil varmt anbefale at se filmen for den måde historien bliver fortalt på men også for at man kan se det særlige indblik i den verden der er virkelighed for faderen og hans børn.

Nikolaj picture
Nikolaj 12 uger siden

Bestemt seværdig.

4

Det er en interessant og anderledes film, som bestemt er værdig at skulle se. Den har gode emner at tage op, omkring familier, nutidens verden, og også det at kunne tro på noget. Så på den måde skiller den sig rigtig godt ud fra andre film. Enkelte scener bliver dog en anelse for kunstige. Men det er kun at gøre med få scener. Og sammenlagt er den en film, som man burde se sammen som en familie.

Den får 4 stjerner herfra!

Birgit picture
Birgit 13 uger siden

Rigtig fin film

5

Hvis du er lidt træt af main stream, men ikke vil gå helt avantgarde ;-)
Fin film der sætter spørgsmålstegn ved mange ting i det moderne samfund, på en hyggelig, sjov og ikke-moraliserense måde.

Ismail picture
Ismail 19 uger siden

Rigtig god film!

5

Den kan varmt anbefales.

Sorin picture
Sorin 26 uger siden

not another Hollywood movie

5

I had the feeling that it went away from the traditional Hollywood scripts most of the times. Quite an interesting plot challenging the modern capitalistic lifestyle :)

Charlina picture
Charlina 28 uger siden

Captain fantastic er ret så fantastisk!

6

Man kan næppe undgå at blive fortryllet af den naturlige-hippie levemåde som faren er fortaler for! jeg glemte tid og sted og længtes efter at koble af fra hverdagen og flytte ud i en skov, men samtidig skildrer filmen også de problemstillinger der hører med til denne levestil.
Der er desuden en skarp kritik af USA på den sjove måde, både i forhold til religion, fedme og kapitalisme!

gennemført og original film med sej dansker i hovedrollen :-)

Obe picture
Obe 28 uger siden

VIGGO

6

captain fantastic en en af årets bedste og mest originale film.
tak til viggo for ikke altid at vælge de store mainstreamfilm, men også originale og skæve film

Wayne picture
Wayne 28 uger siden

Hippie-hejs, med mening.

5

Efter mediernes rørende enighed om filmens fortræffeligheder, havde jeg set frem til at se den i biffen. Og endelig fik jeg taget mig sammen til at komme afsted, hvilket jeg absolut ikke har fortrudt.

Det er en feel-good film, med komiske undertoner - men samtidig har den masser på spil, og tonelejet skifter fra sjov til alvor og tilbage igen.

Jeg blev med det samme fanget af familien, som lever et vildmarks liv i pagt med naturen - med en far (spillet genialt af Viggo Mortensen) som på (næsten) alle områder opdrager sine seks børn mentalt, intellektuelt og fysisk, på et nærmest overmenneskeligt niveau.

Tilsyneladende lever de i en lykkelig symbiose, langt fra normal vestlig levevis og helt i pagt med naturen.

Men så godt er det naturligvis ikke. Der lurer et oprør mod faderens strenge, men hudløst ærlige opdragelse - hvilket man i starten kun opfatter i små glimt. Samtidig har børnenes mor været fraværende i 3½ måned, på grund af sygdom.

I filmens første halvdel arbejder vi os helt ind i kernen på familien, og det er tid givet godt ud - for det giver et præcist indblik i hvorfor der opstår sprækker i sammenholdet.

Som der står i filmens resume - så det bør ikke være en spoiler - så begår moderen selvmord. Det tvinger familien til at tage stilling - og til at tage på en rejse, som bliver et opgør med både deres egen levevis og det etablerede samfund.

Mødet med samfundet, viser tydeligt at børnene på mange måder er intellektuelt overlegne, men også at de i den grad er socialt handicappede og uforberedte i forhold til resten af verden.

På trods af at filmen er fyldt med tunge klicheer, og obligatoriske scener med rørstrømskhed - så er den også fyldt med sandheder og humor.

Viggo Mortensen bør modtage en Oscarnominering, hvis der er retfærdighed til - han spiller ganske enkelt blændende, og det er svært at se andre naile lige præsis den rolle, som han gør. Om han så skal kunne gå hele vejen, må afhænge af hvilke præstationer vi ellers ser. Men jeg vil sammenligne hans spil med Jack Nicholson's fra One Flew Over the Cuckoo's Nest.

Når man forlader biografen, så er en ting sikkert - man vender lige sit eget liv en ekstra gang. For selv om modsætninger er skåret skarpt. Så fortæller filmen, trods hippie-logik, at der ikke findes en rigtig løsning at leve efter - eller en eviggyldig sandhed. Du er nødt til at finde din egen.

8/10 - og 5/6

Anmeld selv filmen

Glemt‌ adgangskode?
Har du ikke en profil? Opret en profil.
Anonym picture
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse

Mest ventede Film