9. april

Tilladt for børn over 15 år
Filmen har en alvorlig, tung og knugende grundstemning. Der er adskillige scener med langvarige skudepisoder, og hvor flere af hovedfigurerne omkommer. I én scene bliver en ung mand ramt af skud i maven, og man ser ham ligge på jorden, hvor han forbløder, dør og efterlades. I en anden scene skydes et barn i brystet, da han kommer løbende på en vej, og man ser ham falde livløs om, mens en kvinde skriger hans navn i desperation. I en tredje lang og ubehagelig scene er hovedfigurerne under beskydning og må kæmpe længe for deres liv. På grund af de nævnte scener samt fortællingens alvorsfulde og realistiske krigsskildringer, vurderes det, at filmen kan virke skræmmende på børn under 15 år.

Se mere på medierådet.dk
Premiere: 
12.03.2015
Originaltitel: 
9. april
Genre: 
Spilletid: 
1 time 33 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
Versioner: se alle
2D, 2D, 2D - m/danske undertekster
4.1
3.8
Din bedømmelse: Ingen (401 stemmer)

Buzz-o-meter

Resumé

I krigsfilmen ’9. april’ befinder vi os ved den dansk-tyske grænse den skæbnesvangre nat i 1940, hvor Europas stærkeste hær invaderer fra syd.

Danmark er i krig, og for at bremse overmagten sendes en dansk fortrop bestående af cykel- og motorcykelafdelinger i felten. Sekondløjtnant Sand og hans deling skal som de første møde fjendens kampvogne og overlegne militære magt. Alligevel kæmper de danske soldater en indædt kamp for fædrelandet. 

Det er 75 år siden, at Danmark blev besat af Tyskland. '9. april' er en realistisk skildring af de højspændte timer inden den danske kapitulation, der førte til fem års tysk herredømme. Brandvarme Pilou Asbæk spiller hovedrollen som Sand, der leder den håbløse mission, mens Gustav Dyekjær Giese og Lars Mikkelsen også er at finde på rollelisten.

Filmen instrueres af debutanten Roni Ezra, og man fornemmer, at forbillederne i højere grad er udenlandske krigsfilm som Black Hawk Down og Bag fjendens linjer end fx den danske besættelsesfilm Hvidstengruppen. (Copyright: kino.dk)

 

Mediernes anmeldelser

 • Berlingske

  Berlingske

  5

  "[...] fint og usentimentalt instrueret af debutanten Roni Ezra. [...] Pilou Asbæk er solid i rollen som sekondløjtnanten, der skal træffe de svære beslutninger." (Kristian Lindberg)

 • BT

  BT

  2

  "[...] en grå filmoplevelse om en sort dag. Ganske flot produceret med location-optagelser i Sønderjylland og styr på historiske detaljer, men uforløst i sin fortælling om krig og nederlag." (Niels Lind Larsen)

 • Ekstra Bladet

  Ekstra Bladet

  3

  "'9. april' er bestemt ikke nogen katastrofe af en film, klipningen og fotograferingen tager sig flot ud, men Roni Ezras debut mangler en helt basal dramaturgisk nerve, der kunne have gjort filmen til et medrivende og engagerende svendestykke." (Jacob Ørsted)

 • Filmland P1

  4

  "[...] den helt store triumf ved ’9. april’ er at den får åbnet et bortgemt nationalt traume, hvilket altid er interessant [...]." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  Jyllands-Posten

  5

  "[...] en uprætentiøs og renfærdig film! Ingen sensationslyst, ingen anklager mod nogen – indirekte, måske – og uden splattereffekter." (Johs. H. Christensen)

 • Politiken

  Politiken

  4

  "Filmen fungerer som en rigtig krigsfilm. De brune uniformer, riflerne og lyden af de gamle, hakkende maskinkanoner virker alt sammen voldsomt virkelige, og virkeligheden kan en masse, hvis man værner om den på den rigtige måde." (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  Weekendavisen

  "'9. april' fortæller en kort, grum historie meget præcist. Den er sober og yderst seværdig." (Bo Green Jensen)

S. Rico picture
S. Rico 10 uger siden

Sønderjylland i modvind

3

En meget flot og realistisk historietime. Spændende bliver det aldrig, for man ved jo, at ”krigen” er hurtig overstået. Men filmen er god for dem, der har militærhistorisk interesse.

Markussen picture
Markussen 11 uger siden

Filmen alle skal se

6

Intens oprigtig og fangende,

oplev krigen på egen hånd

Karsten picture
Karsten 15 uger siden

Hmm

2

Var spændt på at se om den kunne følge trop med hvidstensgruppen som jeg synes var overdreven genial, både på skuespil og udførelse af historie. Men må nok sige at det var en stor skuffelse at se denne film synes den var sløv og kedelig. ☹️

Frederik picture
Frederik 18 uger siden

Godt lavet, men også nedern

3

Først og fremmest, godt at filmen handler om 9. April og ikke 1. April. Jeg gider ikke endnu en film der handler om folk der laver aprilsnarer med hinanden (Er jeg fuldstændig alene med den holdning eller hvad?... Nå det så er sagt, så synes jeg sgu bare krigsfilm er lidt nedern. De havde ikke engang internet dengang, eller facebook. Pilou Asbæk spiller knaldgodt, og jeg synes faktisk at filmholdet får meget drama ud af en meget kedelig historie, hvilket er godt gået. Men en opdateret udgave, med krigsroboter og laserkanoner havde bestemt ikke skadet. Bare et lille tip til dansk film, der åbenbart ikke kan få nok af krigsfilm for tiden.

Louise picture
Louise 27 uger siden

Spændende

5

Synes filmen var god men den manglede lidt mere historie om før og efter

Ingrid picture
Ingrid 31 uger siden

Okey krigsfilm

4

Alt i alt en ubemærket film som skildre hvordan krigen startede i det sønderjyske.
Blev dog lidt overrasket over at den kun varede knap 90min
Kunne godt lide at mange af skuespillerne ikke var så kende ansigter fra andre film. Det gav dem hver især deres egen stærkere personlige

Claus picture
Claus 37 uger siden

Dansk krigs film.

3

det skal lide siges at jeg elsker WW2, film,dokumentar samt bøger. Så jeg har set frem til 9 april og om vi dansker stadigvæk kan lave en god krigs film.

vi stater med at føle nogle soldater som har fået deres orlov indarvet og er i fuld gang med træningen, samtid med at kommando har øjne og øre om tyskerne overtræder den dansk/tyske grænse. Dagen efter sker det så Danmark er i krig, alle soldaterne bliver sent ud til deres stilling og af venter deres ordre. nok 5-10 min begynder kampen mod tyskerne, men de må hurtig trække sig tilbage længer ind i landet. men overgiver sig nogle timer senere.

en okay film, men ikke den beste krigs film jeg har set, nogle at skulespillerne sælger mig ikke og mangler overbevise. men Pilou Asbæk levere en god præstation som Sekondløjtnant Sand. ellers ikke det store ros en okay film vis jeg magler mit WW2 fiks.

Wayne picture
Wayne 41 uger siden

Cyklende soldater.

4

Måske ikke den voldsomme dramatik. Men virker meget realistisk i forhold til det der skete.

Cyklerne virker lidt komiske, og det svarer nok nøje til den danske hærs muligheder for modstand da tyskerne kom.

Nogle vil måske mene at det var pinligt at regeringen valgte at kapitulere så hurtigt som man gjorde. Men det begrænsede tab af liv var en vigtig årsag - og det lå sandsynligvis stadig dybt i erindringen hvor nytteløst det var da tusindvis af danske soldater blev slagtet i 1864.

Man kan klandre filmen for at ville for lidt, at følge en flok soldater på retræte fortæller jo kun en meget lille flig af det der skete på dagen. Det store drama har nok fundet sted på Christiansborg.

Glimrende debut af Roni Ezra - og et fint dramatisk indblik i hvordan det kunne have set ud den 9. april.

Sandra picture
Sandra 43 uger siden

Vindmøllen

1

Under flugten opdagede jeg en meget moderne vindmølle, der bestemt ikke eksisterede i 1940 :) jeg må ærligt indrømme, at det irriterede mig resten af filmen

bettina picture
bettina 1 år siden

Skuffende

3

Skuffende at der er så lidt kød på et så stort emne

Anmeld selv filmen

Glemt‌ adgangskode?
Har du ikke en profil? Opret en profil.
Anonym picture
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse

Anmeldernes Top 10

Mest ventede Film