Brystvorter, lort og flop: 10 instruktører, som hader deres egne film

Der er et par overraskende film imellem
Batman & Robin
(© Warner Bros. / Batman & Robin)

Vi er tidligere dykket ned i nogle af filmhistoriens største skænderier og kontroverser i forbindelse med produktionen af en lang række populære film. 

Vi har således skrevet om 10 skuespillerpar, der har hadet hinanden bag kameraet, videre til skuespillere og deres instruktører, som er røget i totterne på hinanden samt film-duoer på kollisionskurs.

Denne gang kigger vi på 10 instruktører, der ikke just er begejstrede for deres egne film. Fra Transformers: Revenge of the Fallen og Avengers: Age of Ultron til Alien³ og Fantastic Four.

Billede
(© UiP)

Transformers: Revenge of the Fallen (2009) - instruktør Michael Bay

Fortsættelsen til den ganske underholdende robot-basker Transformers fra 2007 er ifølge dens instruktør Michael Bay ikke just en favorit på CV'et. Faktisk langt fra.

Eksplosionernes mester har nemlig efterfølgende udtalt sig i meget lidt flatterede vendinger om 'Transformers: Revenge of the Fallen'.

I 2011 udtalte Bay bl.a. om filmen, at den var noget lort, mens han også snakkede om, hvordan arbejdet med historien blev forjaget til at blive udfærdiget på blot tre uger. Det fornemmer man også godt, når man ser det CGI-buldrende bæst.

Billede
(© 20th Century Fox)

Fantastic Four (2015) - instruktør Josh Trank

I 2015 forsøgte man at give nyt liv til superhelte-firkløveret Fantastisk Four med Josh Trank som medforfatter og instruktør. Heltene blev spillet af de prominente stjerneskud Miles Teller, Kate Mara, Michael B. Jordan og Jamie Bell

Projektet løb dog ind i sin del modvind i efterarbejdet af filmen, det på trods af et stærkt udgangspunkt. Josh Trank blev bl.a. tvunget af filmstudiet til at optage en række nye scener og tage andre om. 

Det var instruktøren ikke just begejstret for, hvilket han bl.a. på Twitter har ytret sig om. Bl.a. har han udtalt, hvordan hans vision ikke fik lov til at se dagens lys. Filmen blev desuden et økonomisk flop.

Billede

American History X (1998) - instruktør Tony Kaye

Selvom mange værdsætter Tony Kayes barske nazi-drama 'American History X', er instruktøren ikke selv videre begejstret for filmen, der ellers har en virkelig god Edward Norton i rollen som en nynazist, der forsøger at stoppe sin lillebror fra at gå den samme vej, som han har forladt.

Kaye havde dog en så problematisk proces med tilblivelsen, at han efterfølgende har været åben omkring sin utilfredshed med filmstudiet bag og måden, de klippede den anderledes end, han ønskede det.

Kaye var så utilfreds, at han direkte opfordrede til ikke at se filmen og ville endda have sit eget navn fjernet fra filmen.

Billede
(© Rollins-Joffe Productions)

Annie Hall (1977), Manhattan (1979) og Hannah and Her Sisters (1986) - instruktør Woody Allen

Det lyder måske underligt, at Woody Allen taler sine egne film 'Annie Hall', 'Manhattan' og 'Hannah and Her Sisters' ned. 

De er nemlig blandt mange af filmskaberens fans set som nogle af hans bedste film. Ikke desto mindre er de altså ikke blandt Allens egne favoritter.

For selvom han ganske vist siger, at de tre titler ikke er decideret forfærdelige, synes han, at han har lavet bedre film. Bl.a. peger han her på film som Match Point, Midnight in Paris og Vicky Cristina Barcelona.

Avengers: Age of Ultron
(© Avengers: Age of Ultron (Disney Pictures))

Avengers: Age of Ultron (2015) - instruktør Joss Whedon

Der er ingen tvivl om, at det er lidt af en opgave at instruere og skrive en af Marvels store superhelte-film. 

Opgaven blev for filmskaberen Josh Whedon da også en mundfuld eller to for stor, da han lavede 'Avengers: Age of Ultron'. Han var ganske enkelt for udmattet til at levere en film, han var tilfreds med.

Whedon har bl.a. sagt, at det var forfærdeligt at lave filmen - og at han ganske enkelt var udtrættet af hele processen. Han kunne end ikke mønstre at se hele filmen efter dens færdiggørelse. Ganske vist har Whedon også udtalt, at han er stolt af filmen, men at der altså er ting ved den, der frustrerer ham meget.

'Alien 3'
(© 'Alien 3' / 20th Century Fox)

Alien³ (1992) - instruktør David Fincher

Det er ikke just en hemmelighed, at den yderst perfektionistiske og detaljeorienterede filmskaber David Fincher ikke er videre tilfreds med sin film 'Alien³'. 

Han var blot 28 år, da han i sin tid blev hyret til filmen. Men at produktionen var dømt til at løbe ind i sin del af problemer, var allerede til at se i horisonten.

Der var bl.a. kun fem ugers forberedelsestid og et ufærdigt manuskript, mens Fincher også havde sin del af stridigheder med filmstudiet bag. For at sige det mildt. Han har desuden i 2009 udtalt, at han uden tvivl er den, som til dags dato hader filmen mest. Av.

Billede

Fear and Desire (1953) - instruktør Stanley Kubrick

Der hersker ingen tvivl om, at filmskaberen Stanley Kubrick har mesterværker på sit CV. Tænk blot på titler som science fiction-værket 2001: A Space Odessey og gyset The Shining

Han var dog ikke selv lige tilfreds med alle sine film. Bl.a. var han ikke helt glad for sin spillefilmsdebut, krigsfilmen 'Fear and Desire' fra 1953.

Instruktøren skulle nemlig kun være blevet mere og mere utilfreds med filmen undervejs i sin karriere. Kubrick skulle endvidere have destrueret det originale print af filmen, mens han håbede på at kunne gøre det af med alle andre prints.

Billede
(© Warner Bros.)

Batman & Robin (1997) - instruktør Joel Schumacher

Batman er uden tvivl en af de alletiders største superhelte og elsket af fans verden over. I 1997 udfordrede instruktøren Joel Schumacher dog de mange Bat-fans’ begejstring for den kappeklædte hævner. 

Den ellers dystre helt blev i den grad piftet kulørt op med George Clooney i rollen som Batman - komplet med brystvorter. Clooney har selv undskyldt for filmen efterfølgende.

Det samme har Schumacher, der ad flere omgange har bedt om forladelse til alle fans, som måtte have været skuffede over den. Han har bl.a. også udtalt, at han efterfølgende nærmest blev behandlet som, hvis han havde dræbt en baby.

Dune (1984)
(© Dino De Laurentiis Company)

Dune (1984) - instruktør David Lynch

Med sin blot tredje spillefilm kastede David Lynch sig over opgaven at filmatisere Frank Herberts monumentale science fiction-roman med filmen 'Dune', det selvom han faktisk ikke havde læst bogen. 

Han havde forinden endda efter sigende takket nej til at instruere Star Wars: Return of the Jedi.

Der er en del filmfans, som ikke just er begejstrede for hans 'Dune' - inklusiv Lynch selv. Han har bl.a. udtalt, at han med filmatiseringen begyndte at sælge ud, men at det ikke er andres fejl end hans egen.

"Jeg skulle nok ikke have lavet filmen", som han også har sagt.

Billede

Thor: The Dark World (2013) - instruktør Alan Taylor

"Oplevelsen med Marvel var særligt smertefuld, fordi jeg på en måde fik absolut frihed, mens vi filmende, og derefter blev det i postproduktion til en anden film. Så det er noget, jeg håber aldrig at skulle gøre igen og ikke ønsker for nogen andre." 

Så kontant har instruktør Alan Taylor udtalt om sin oplevelse med at lave 'Thor: The Dark World'.

Man er derfor ikke alene om at være skuffet over denne fortsættelse til Kenneth Branaghs Thor fra 2011. Der skulle da også gå hele seks år, før Thors tredje solofilm så dagens lys med den farverige Thor: Ragnarok fra 2017.